ua en ru

Словаччина не пропонує Україні договір про реверсних поставках газу, - Продан

Словаччина не пропонує Україні підписати договір про реверсні постачання газу.

Словаччина не пропонує Україні підписати договір про реверсні постачання газу. Про це на прес-конференції заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Є можливість передавати зі Словаччини до 12 млрд газу щорічно. Однак словацька сторона на сьогоднішній день нам пропонує підписати не договір про реверсні поставки, а меморандум, в якому буде передбачено щось будувати. Ця ідея нагадує ідею "Південного потоку", коли є наша газотранспортна система... Нас цей меморандум не цікавить", - зазначив міністр.

Нагадаємо, 19 березня єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що Словаччина готова почати реверс газу в Україну до кінця 2014 р.

Раніше прем'єр- міністр Словаччини Роберт Фіцо зазначив, що рішення технічного питання про реверс газу до Україну займе мінімум дев'ять місяців.

Так, Фіцо заявив про свою готовність продовжувати переговори про реверсний потік, проте наголосив, що Словаччина хоче гарантій від українського уряду, що Київ буде виконувати свої комерційні зобов'язання після того, як отримає газ.

Зі слів Фіцо, уряд Словаччини не може змусити комерційну компанію Eustream інвестувати 20 млн євро в газотранспортну інфраструктуру через потенційний сценарій, за яким Словаччина почне поставляти газ в Україну, але Києву не вдасться за нього заплатити.

Також Продан сьогодні додав, що Україна може отримувати 4,4 млн куб. м газу на добу з Польщі та 15 млн - за угорським напрямком.

Нагадаємо, Росія збирається підвищити ціну на газ для України, тому Київ активно шукає шляхи диверсифікації.