ua en ru

SLM почав платити за послуги "Зеонбуда"

Канали СТБ, ICTV, "Новий канал", М1 і М2 (телевізійний холдинг StarLightMedia Віктора Пінчука) 11 вересня здійснили перший платіж оператору цифрової мережі "Зеонбуд". Про це повідомив вчора, 13 вересня, на форумі Kiev Media Week гендиректор М1 і М2 Валентин Коваль, повідомляє "Комерсант-Україна".

За його словами, група заплатила в серпні з 1,6-1,8 млн грн за мовлення кожного каналу. Це на 20% менше, ніж заплатили інші канали: повна вартість послуг "Зеонбуда" у серпні, згідно з його офіційним прайсу, становила понад 2,1 млн грн. У результаті група заощадила на платі за чотири канали близько 2 млн грн.

Група заплатила менше, ніж вимагав "Зеонбуд", так як оператор не віщає на частину передавачів, зазначених у договорі з каналами, розповів Коваль.

Досі SLM був єдиною групою каналів, яка категорично відмовлялася платити "Зеонбуду" за мовлення в його цифровій мережі, стверджуючи, що мережі як такої не існує.

Якщо SLM доведе, що частина передавачів, перерахованих в контракті з "Зеонбудом", насправді не мовлять, то зниження тарифу можуть вимагати і інші телеканали.

Національні ліцензії на цифрове мовлення зараз є у 28 каналів. Таким чином, потенційно "Зеонбуд" може втратити близько 168 млн грн (близько 21 млн дол.) доходу на рік.

Джерело видання в SLM вважає, що важелів тиску на холдинг "Зеонбуда" немає: відключити мовлення найбільшої, тобто найпопулярнішої серед глядачів групи, напередодні виборів оператор не наважиться. "Група не платила за мовлення рік - і при цьому, як і раніше, залишається в мережі", - додає співрозмовник видання. Однак інший менеджер групи нагадує про законопроект "Про ліцензування мовлення", зареєстрований в лютому народним депутатом Орестом Муцем (Партія регіонів). Документ в разі його прийняття дозволить позбавляти телеканали ліцензії на мовлення, якщо вони не мають договорів з провайдером мережі.

До того ж, на думку "Зеонбуда", SLM далі повинен оператору за минулий рік мовлення близько 20 млн грн. "Ми не могли оплачувати рахунки "Зеонбуда", так як у оператора до липня не було дозволу на технічну експлуатацію передавачів від Українського державного центру радіочастот - тобто використання передавачів було заборонено", - стверджує Коваль. Проте один з джерел видання в SLM стверджує, що до липня, за даними холдингу, мовлення з більшості передавачів "Зеонбуда" взагалі не велося. "Тепер, за нашими даними, мережа почала діяти. Саме тому ми вирішили, що можемо почати платити за неї", - говорить співрозмовник видання.

Читайте також: Цифрове ТБ з ефіру дивляться більше 2 млн українських телеглядачів