ua en ru

Наступне засідання євроінтеграційного національного круглого столу відбудеться в другій половині вересня

У Києві 23 серпня відбулося засідання Політичного етапу національного круглого столу "Згода заради європейського майбутнього". У засіданні взяли участь представники парламентських фракцій ВО "Батьківщина", партії "Удар" та ВО "Свобода". Запрошені представники Президента України, Кабінету міністрів України, фракції Партії регіонів, фракції КПУ - не з'явились на засіданні.

Присутні на круглому столі представники опозиції висловили свою підтримку ініціативі Національного круглого столу, і в цілому підтримали Європлан, висловивши свої пропозиції до нього.

Голова Наглядової Ради НКР В'ячеслав Брюховецький у своєму зверненні заявив: "До листопада 2013 р. парламентаріям слід зосередитися виключно на роботі над виконанням взятих на себе зобов'язань перед Євросоюзом. Необхідно забути про партійні інтригах, скандалах, провокаціях, блокуваннях і бійках. На нас дивиться весь світ. Ми повинні показати себе сучасною та цивілізованою європейською нацією, яка здатна до консолідації у вирішальні історичні моменти для держави".

Один з ініціаторів національного круглого столу, координатор робочої групи НКР Сергій Бондарчук заявив про те, що незважаючи на відсутність на сьогоднішньому засіданні представників влади, громадськість і надалі вимагатиме від усіх політиків прийняття законів, які сприяють євроінтеграції України.
"Хочу сказати, що ми, як громадськість, запропонували цей майданчик для компромісу. Ми залишаємо за собою право і далі впливати на політиків з вимогою реальних справ в напрямку євроінтеграції. 2 вересня нам прийдемо до парламенту вимагати від погоджувальної ради прийняти європейський порядок денний", - заявив Бондарчук.

З вітальним словом до присутніх виступив повноважний представник голови Ради Європейського Союзу Марюс Януконіс, Повноважний міністр Посольства Литовської Республіки в Києві.

Також серед міжнародних спостерігачів на заході були присутні представники дипломатичних місій ЄС, головуючої країни ЄС Литви, Данії, Німеччини, Естонії, Фінляндії, Польщі, Латвії, Італії, Іспанії, Угорщини, Нідерландів, США та Малайзії. Міжнародні інститути представляли члени Національного Демократичного Інституту, Міжнародного Республіканського Інституту, USAID, фондів Аденауера і Науманна, Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, Swisscontact і Комітету Відкритого Демократії.

Наступне засідання національного круглого столу відбудеться в період 16-19 вересня, на його засідання буде запрошена місія ЄС Кокса - Квасневського, також очікується участь представників влади.