ua en ru

Слідчий комітет РФ порушив справи проти Полторака і ряду командувачів ВСУ і Нацгвардії

Слідчий комітет РФ порушив справи проти Полторака і ряду командувачів ВСУ і Нацгвардії Фото: Степан Полторак

У РФ порушили кримінальні справи проти Полторака, Муженко, командир Сухопутних військ ЗСУ, командувача Нацгвардії, нардепа Ляшка і бійців "Азова"

Слідчий комітет Росії порушив кримінальні справи проти міністра оборони України Степана Полторака, начальника Генерального штабу Міністерства оборони України Віктора Муженка, командира Сухопутних військ Збройних сил України (ЗСУ) Анатолія Пушнякова, командувача Національної гвардії України Миколи Балана та інших осіб з числа військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії. Про це йдеться в повідомленні прес-служби слідчого комітету росії.

Згідно з повідомленням слідчого комітету росії, вони підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 356, ст. 357 КК РФ (застосування заборонених засобів і методів ведення війни і геноцид).

У відомстві заявили, що з 31 травня по 1 вересня 2015 р. невстановлені особи з числа військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії, виконуючи "явно злочинні накази" Полторака, Муженко, Пушнякова і Балана з метою "знищення національної групи російськомовного населення", яке проживає на території Донецької народної республіки", здійснили прицільні артилерійські обстріли з важких видів озброєння калібру не менше 122 мм) об'єктів цивільної інфраструктури.

Крім того, слідчий комітет РФ порушив справу проти народного депутата України Олега Ляшка і бійців батальйону "Азов" за ознаками злочинів, передбачених пп. "а", "в" ч. 2 ст. 126, пп. "д", "е" ч. 2 ст. 117, ч. 1 ст. 356 КК РФ (викрадення людини, катування, застосування заборонених засобів і методів ведення війни)

"За версією слідства, 17 вересня 2014 року четверо бійців батальйону "Азов" за вказівкою Олега Ляшка, який є творцем батальйону "Азов", незаконно проникли в квартиру жителя міста Маріуполя Дмитра Чайковського. Обшукавши квартиру, підозрювані зв'язали Чайковському руки і, застосовуючи насильство, вивезли його в розташування батальйону "Азов", а потім помістили в металевий контейнер. Протягом доби Ляшко разом з бійцями названого батальйону жорстоко били потерпілого, а також погрожували вбивством, вимагаючи повідомити інформацію про можливу наявність у нього викраденої зброї. В подальшому підозрювані вивезли Чайковського в багажнику автомобіля на пустир, продовживши катування, але потім відпустили, не отримавши ніякої інформації", - заявили в Следкоме.

Нагадаємо, в Слідчому комітеті Російської Федерації вважають, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк воював у Чечні проти Росії в 1994-1995 рр.