ua en ru

У Слов'янську намагаються "розкрутити" костянтинівський сценарій, - голова місцевої "Свободи"

Під час зустрічі мешканців Слов'янська з головою Донецької облдержадміністрації Олександром Кіхтенком 20 березня відбулася спроба проросійських сил підняти заколот проти військових у місті. Кілька чоловік виступили з вимогою вислати українських військових зі Слов'янська. Про це розповів голова слов'янської "Свободи" Сергій Лілеєв.

"Слідом за Константинівкою, де населення проти українських військових намагається налаштувати, очевидно, російська сторона, намагаються розгойдати ситуацію в Слов'янську. Ще місяць тому така спроба була пригнічена.

Тоді слов'янська "Свобода" та патріотична громадськість міста дали відсіч проросійським акціям. "Антивоєнний мітинг під військкоматом захлинувся. Якщо у Слов'янську хтось спробує виступити проти українських військових - в місті досить сильна патріотична громада, яка дасть відсіч проросійським маргіналам", - зазначив Лилеев.

Нагадаємо, місто після звільнення від окупації патрулюють бійці націоналістичного батальйону "Січ", більшість якого складають "свободівці".

За словами командира роти батальйону Максима "Лютого", Слов'янськ представляє великий інтерес для ворожих диверсантів.

"Диверсанти ведуть спостереження за всіма базами українських сил у місті. У грудні ми "накрили" диверсійно-розвідувальну групу, кілька днів тому СБУ провела арешти в барі, який був "кишлаком" сепаратистів. А скільки в це маленьке і, одночасно, велике курортний містечко приїжджає російських найманців на відпочинок ... Вони можуть тут сховатися і все фіксувати.

У той же час, з появою українських військових у місті знизилася криміногенна обстановка. Дивно, що деяких громадян "турбує" присутність захисників поруч, однак їх ніяк не хвилювали передували цьому кримінальні злочини на побутовому ґрунті", - розповів "Лютий".

Він також додав, що українські військові в місті здійснюють не тільки патрульні функції і антидиверсійні заходи - вони підключаються до гуманітарних ініціатив, проводять патріотичні уроки в школах, музеї, бібліотеки і педагогічному інституті.

"Після того, як ми розвінчали їх міфи, у тому числі і своїм прикладом, дисципліною під час перебування у Слов'янську, ставлення до нас змінилося. Робота з дітьми та студентами - внесок у справу забезпечення безпеки міста від повторних сепаратистських проявів", - говорить "Лютий".

На сьогоднішній день службу в зоні конфлікту на сході України несуть більше 700 націоналістів, які складають комбатантское об'єднання "Легіон Свободи".