ua en ru

Скрипаль передав розвідці Британії весь "телефонний довідник ГРУ"

Скрипаль передав розвідці Британії весь "телефонний довідник ГРУ" Фото: Сергій Скрипаль (fakeofforg twitter)

Він продовжував передавати цінну інформацію іноземним спецслужбам після переїзду до Британії

Отруєний напередодні Сергій Скрипаль із позивним Forthwith був цінним і високооплачуваним співробітником британської розвідки. За 10 років роботи на МІ-6 (Таємна служба розвідки ред.) він передав багато цінної інформації, серед якої був весь телефонний довідник агентів ГРУ РФ, повідомляє The Times.

Зазначено, що нині триває розслідування отруєння нервово-паралітичною речовиною колишнього полковника Головного розвідувального управління РФ Скрипаля та його дочки в Солсбері, Великобританія. Зараз вони перебувають у реанімації в критичному стані.

Повідомляється, що Скрипаль у 2006 році був засуджений на 13 років позбавлення волі за шпигунство на користь Великобританії. Він зізнався, що був завербований британськими спецслужбами в 1995 році. За інформацією російського слідства, Скрипалю заплатили більше 100 тис. доларів за інформацію про співробітників та агентів ГРУ, що діяли в країнах Європи.

У 2010 році був помилуваний у рамках операції з обміну громадян Росії, засуджених у РФ за шпигунство на користь США і Великобританії, на агентів російських спецслужб, затриманих у США в червні 2010 року. Після обміну шпигунами Скрипаль отримав політичний притулок у Великобританії. За даними ЗМІ, він продовжував передавати цінну інформацію іноземним спецслужбам після переїзду до Великобританії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що близько 180 військовослужбовців спрямовані в Солсбері (Великобританія) для надання допомоги в розслідуванні справи про отруєння колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки.