ua en ru

Скандал "Золотого м'яча", перші естафети біатлону і надії фрістайлу: підсумки спортивного тижня

Скандал "Золотого м'яча", перші естафети біатлону і надії фрістайлу: підсумки спортивного тижня Фото: жіноча біатлонна збірна України показала найгірший за останні три роки результат в естафеті (biathlon.com.ua)

Минулого тижня не без скандалу відбулася церемонія вручення "Золотого м'яча", а в біатлоні пройшли перші естафети. Також Україна взяла першу медаль в олімпійській програмі з фрістайлу.

Детальніше про головні події спорту тижня - у матеріалі РБК-Україна.

Золотий м'яч

Розпочався тиждень з вручення головної індивідуальної Футбольної премії - "Золотого м'яча-2021". Правда, після церемонії в ЗМІ з'явилося достатньо сумнівів щодо справедливості премії. Нагороду отримав всьоме в кар'єрі аргентинець Ліонель Мессі. Так, влітку він привів збірну Аргентини до чемпіонства на Копа Америка. Однак з "Барселоною" провалив внутрішній чемпіонат Іспанії, посівши лише третє місце, і Лігу чемпіонів, де каталонці вилетіли ще в 1/8 фіналу. Правда, "Барса" взяла Кубок Іспанії. А нинішній сезон для аргентинця не дуже складається. Він покинув "Барселону", перейшовши в "ПСЖ", де все ще знаходиться в пошуку своєї гри - за 13 проведених у футболці парижан матчів він відзначився лише чотирма голами.

Скандал "Золотого м'яча", перші естафети біатлону і надії фрістайлу: підсумки спортивного тижняФото: Мессі з сьомим "золотим м'ячем" в кар'єрі (twitter.com/Ligue1_ENG)

Багато хто був упевнений, що нагорода повинна дістатися польському нападнику "Баварії" Роберту Левандовскі. Той в минулому сезоні побив, здавалося, вічний рекорд Герда Мюллера, забивши 41 гол за сезон в Бундеслізі. А в нинішньому сезоні вже відзначився 27-ма голами в 21 матчі. Хоча на міжнародній арені "Баварія" в минулому сезоні вилетіла від "ПСЖ" на раунд пізніше, ніж це зробила "Барселона" з Мессі. Але Левандовскі був у вогні і минулого року, привівши "Баварію" до тріумфу в ЛЧ. А тоді "Золотий м'яч" через ковіда був скасований.

Сам Мессі під час церемонії зі сцени заявив, що Левандовскі заслужив свій "золотий м'яч".

"Я б хотів окремо згадати Роберта Левандовскі. Конкурувати з тобою - велика честь. Всі знають, що минулого року ти повинен був стати володарем "Золотого м'яча". Думаю, France Football повинен вручити тобі нагороду за 2020 рік. Ти заслужив його. Він повинен стояти у тебе вдома", - зазначив аргентинець.

Пізніше стали відомі результати голосування за володаря нагороди. І в Європі якраз перемогу здобув Левандовскі, набравши 209 балів. Мессі був лише третім з 161 голосом. Але завдяки голосуванню журналістів з Південної Америки, Азії, Океанії та країн, що входять в КОНКАКАФ, аргентинець і вибився в лідери.

До слова, Левандовскі отримав звання кращого нападника року.

Перші біатлонні естафети і провал жіночої збірної

На вихідних відбулися перші в біатлонному сезоні естафети Кубка світу. Якщо чоловіки показали відмінний результат, і якби не штрафне коло у Богдана Цимбала на третьому етапі, то цілком могли розраховувати на подіум - після двох учасників Україна була другою. Але в підсумку "жовто-сині" фінішували п'ятими, що також вельми непоганий результат. І все це на тлі зім'ятої підготовки чоловічої збірної, де перед початком сезону частина команди захворіли на COVID-19.

А ось у жіночої збірної початок сезону Кубка світу, м'яко кажучи, не задався. Звичайно, головний акцент на підготовку до Олімпіади, яка відбудеться в лютому, проте навіть з цим розрахунком показники наших біатлоністок не радують. Лише Юлія Джима на другому етапі в індивідуальних гонках показувала стабільно непогані результати, зайнявши 19-е місце в спринті і 14-е в переслідуванні. А ось естафета стала справжнім провалом. Анастасія Меркушина перший етап завершила на 19-му місці з відставанням від лідера на майже півтори хвилини. Далі результат тільки погіршувався. У підсумку лише 10-е місце і відставання від лідера на 4 хвилини і 17 секунд. Таке місце-це найгірший результат жіночої збірної за останні три роки.

"Вчора ввечері навіть не знали, чи будемо стартувати чи ні. Тому що три позитивні тести на коронавірус були в команді. Морально важче бігти, коли не знаєш, будеш бігти або не бігти. Все одно: десяте місце - не найгірший результат. Зможемо виступити краще", - зазначив після гонки наставник збірної Урош Веропець.

До слова, ветерани українського біатлону сестри Валентина і Віта Семеренко і зовсім до кінця року будуть були переведені в "команду Б", де виступатимуть в нижчому за рангом кубку IBU, щоб набрати форму.

"Вони нам потрібні в будь-якому стані, і тому вони будуть зараз готуватися до січневих етапів. У Хохфільцені теж естафета, потрібно розібратися і поставити якісь нові стандарти", - додав Веропець.

Реабілітація баскетбольної збірної у відборі на ЧС

Минулого тижня для збірної України стартував відбір на Чемпіонат світу-2023. Але старт був не дуже вдалим-поразка від Грузії. А ось у другому матчі в понеділок, 29 листопада, "жовто-сині" змогли реабілітуватися, обігравши Північну Македонію 78:61. Причому до третьої чверті українці весь час були в ролі наздоганяючих, але відмінний ривок в останній 10-хвилинці забезпечив впевнену перемогу.

Таким чином після першого мікроциклу Україна на третьому місці, маючи по одній перемозі і поразці як і у Грузії. Лідером нашої групи є Іспанія з двома вікторіями. Наступні матчі відбору відбудуться вже в лютому 2022 року.

Скандал "Золотого м'яча", перші естафети біатлону і надії фрістайлу: підсумки спортивного тижня

Фристайл. З перспективою на Олімпіаду

Збірна України посіла третє місце на етапі Кубка світу у фінській руці серед змішаних команд. Цей вид буде представлений на Олімпійських іграх-2022 в Пекіні. Наша збірна лише вдруге взяла участь у цьому розряді. За Україну виступали Анастасія Новосад, Дмитро Котовський та Олександр Абраменко.

Перші медалі юніорського ЧС зі стрибків у воду в Києві

У Києві з 2 по 9 грудня проходить юніорський чемпіонат світу зі стрибків у воду. На цей час Україна вже завоювала чотири медалі:

  • золото - Данило Коновалов( 3-метровий трамплін), Ксенія Байло (10-метрова вишка)
  • срібло - Данило Коновалов / Богдан Чижевський ( 3-метровий трамплін, синхронні стрибки)
  • бронза - Ксенія Байло (1-метровий трамплін)