ua en ru

Ситуація з видачею віз громадянам України в країни ЄС буде покращуватися, - дипломат

Голова місії України при НАТО, посол України в Бельгії Ігор Долгов висловив сподівання, що з кожним роком українським громадянам видаватимуть більше довгострокових, багаторазових віз, передає радіо "Свобода".

"Є всі перспективи розраховувати на покращення", - наголосив Долгов.

Він також заявив, що питання порушень при видачі віз українським громадянам з боку консульських установ країн-членів Євросоюзу перебуває в полі зору послів у цих країнах.

"Я, крім того, що очолюю місію України при НАТО, ще є послом у Бельгії, тому хотів би перевести цю розмову на мову цифр. На прикладі Бельгії - за останні два роки кількість виданих бельгійською консульською установою віз українським громадянам зростає приблизно на тисячу в рік. На сьогодні до 10 тис. віз отримують українські громадяни. Відсоток відмов знизився до 2,4, раніше було 4", - повідомив український дипломат.

Щодо того, як Брюссель може впливати на дії порушників, то, на думку Долгова, механізми впливу в ЄС розроблені досконало. "Є форма директив, є форма побажань, форма виконання умов досягнутих домовленостей... Ми ведемо постійний діалог з міністерствами закордонних справ цих країн. І звичайно, мій колега, посол Єлісеєв має постійний контакт із чільниками ЄС", - наголосив він.

Читайте також: США скоро введуть 10-річні візи для громадян України, - МЗС