ua en ru

Ситуація із забезпеченням прав людини в Україні істотно поліпшилася, - Рада Європи

Ситуація із забезпеченням прав людини в Україні істотно покращилася.

Ситуація із забезпеченням прав людини в Україні істотно покращилася. Про це в ході зустрічі у профільному комітеті Верховної Ради заявив директор із прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, спеціальний представник генерального секретаря Ради Європи по Україні Кристос Джакомопулус, передає кореспондент РБК-Україна.

"Дві місії Ради ЄС працювали в Україні на цьому тижні. Ми констатуємо, що ситуація в Україні із забезпеченням прав людини істотно поліпшувалася. Але залишилися деякі моменти, зокрема, щодо умов тримання у процесі досудового слідства, а також ув'язнених, і в питанні подачі скарг на дії міліції при затриманні, коли в результаті права людей були порушені. Ми констатуємо недостатнє дотримання прав людини у процесі розслідування таких справ... ЄС на стороні України, ми готові забезпечити нашу допомогу", - заявив Джакомопулус.

Також ЄС готовий надати Україні допомогу з підготовки плану співробітництва з ЄС у питанні дотримання прав людини на 2015 рік.

У відповідь голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін запевнив, що Верховна Рада готова розпочати підготовку такого плану спільно з ЄС вже сьогодні: "Нам необхідна реформа Пенітенціарної служби, що передбачено в рамках реформування системи МВС... Ми також готові обговорювати необхідні зміни до КПК, на яких наполягає ЄС".

Глава комітету додав, що Рада прийняла постанову зі зверненням до Держдуми РФ, парламентів світу про звільнення Надії Савченко та інших політв'язнів. Тому, за словами Кожем'якіна, Україна просить європейські парламенти сприяти у звільненні українських ув'язнених.

Нагадаємо, вчора МЗС України знову зажадав у Росії звільнення нардепа Надії Савченко.