ua en ru

Ситуація з імпортом та експортом Китаю в 2012 р. буде напруженою, - Мінкомерції КНР

У Китаї в 2012 році очікується порівняно напружена ситуація з імпортом та експортом, і тільки подальша стабілізація експорту і розширення імпорту будуть сприяти здоровому і сталому розвитку китайської економіки. Про це заявив сьогодні заступник представника Міністерства комерції КНР на переговорах з міжнародної торгівлі Чун Цюань, передає "Сіньхуа".
Прес-канцелярія Держради КНР сьогодні влаштувала прес-конференцію, присвячену публікації Білої книги "Зовнішня торгівля Китаю". За словами Чун Цюаня, в 2012 році радикального поліпшення ситуації на ринку Європи і США не станеться, збережеться тиск зростання сукупної собівартості на зовнішню торгівлю. В ході розвитку експорту Китай віддасть пріоритет освоєнню ринку країн, що розвиваються, особливо економік з ринками, що народжуються.
Кажучи про уповільнення темпів зростання експорту Китаю у вересні і жовтні, Чун Цюань сказав, що воно стало результатом зменшення попиту на міжнародному ринку і збільшення тиску сукупної собівартості в Китаї, включаючи зростання зарплати, ревальвацію китайського юаня, зростання цін на сировину і т.д.
В даний час експорт грає дуже важливу і поки незамінну роль у сприянні розвитку народного господарства Китаю, зазначив Чун Цюань. "Насправді, порівняно з іншими країнами світу, частка зовнішньої торгівлі в китайській економіці є не такою вже і високою, у Німеччині вона становить 60%, в Японії - 33%, а в Китаї-близько 20%", -додав він.