ua en ru

Ситуація на Одеському НПЗ може призвести до екологічної катастрофи, - профспілка

У разі подальшого наростання боргу Одеського нафтопереробного заводу за послуги по підтримці роботи підприємства можливі непередбачувані екологічні наслідки. Про це в ході спілкування з журналістами, у рамках мітингу біля будівлі Одеської обласної державної адміністрації, заявив голова профспілки підприємства Олександр Чеганенко.

За його словами, після арешту майна НПЗ, підприємство "пущено на самоплив". Зокрема, борг перед працівниками заводу, які восьмий місяць не отримують зарплату, що становить 23 млн грн.

"Дійшло до того, що співробітники продають майно, щоб придбати продукти харчування та ліки", - підкреслив керівник профспілки.

При цьому він додав, що борг самого підприємства за користування водою, електроенергією та іншими послугами становить близько 200 млн грн.

"Ми хочемо, щоб органи влади нас почули і дозволили цю критичну, непрозору ситуацію, пов'язану з нашим заводом. Якщо власник підприємства ховається, то повинні бути якісь механізми у органів влади вплинути на ситуацію. В першу чергу, повинна бути виплачена зарплата і збережено обладнання", - заявив Чеганенко.

Він також підкреслив, що гострою проблемою є недотримання техніки безпеки на підприємстві, що може призвести до виникнення техногенної екологічної катастрофи.

"На заводі залишається величезна кількість нафтопродуктів. При цьому засоби пожежогасіння прострочені, пожежна та рятувальна служби також відсутні, а на об'єкті знаходяться люди з вогнепальною зброєю, що є важливим фактором. Кричущим є і те, що проводиться відкрита відвантаження нафтопродуктів. Це все може призвести до наслідків, які будуть катастрофічними не лише для заводу, але і для всього регіону".