ua en ru

Ситуація навколо "Мрії" є репутаційно-тестовим кейсом для інвесторів, - посол Канади

Ситуація навколо "Мрії" є репутаційно-тестовим кейсом для інвесторів, - посол Канади Фото: Роман Ващук

Ситуація, коли колишні власники агрохолдингу "Мрія" через суди намагаються заблокувати реструктуризацію підприємства кредиторами, показова для сприйняття України міжнародними інвесторами. Таку думку висловив у коментарі українським ЗМІ надзвичайний і повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук.

"Мені здається, що її (Мрію) намагається утримати на плаву менеджмент, встановлений кредиторами. Ми бачимо деякі загадкові судові рішення, зокрема в останні дні. Я не фахівець з корпоративного права, але просто це певною мірою репутаційної-тестовий кейс", - підкреслив він.

Ващук зазначив, що канадських інвестицій в агрохолдингу "Мрія" немає, але всі, хто дивиться на великі інвестиції в агросекторі, пильно стежать за цією справою. "Це свого роду тестовий приклад, як кредитори стали інвесторами, і намагаються управляти фірмою в рамках законодавства. І колишній менеджмент вставляє палиці в колеса. І тут потрібно, щоб українські інститути - і старі, і нові, включаючи суди, прокуратуру, антикорупційне бюро і так далі - взялися прозоро і активно за цю справу", - підкреслив він.

За словами посла Канади, в ситуації навколо агрохолдингу чітко проявляються проблеми, притаманні сьогодні Україні. "Це велика фірма, отже, масштаби і складність самої структури фірми досить унікальні. Мені здається, що тут має український закон, українські інститути сказати своє чітке слово", - упевнений посол.

Також Роман Ващук розповів про кроки, які повинна зробити Україна для збереження і поліпшення бізнес-клімату і забезпечення безпеки інвестицій.

"Це звучить дуже просто і дуже складно. Щоб ті правила, які в Україні встановлені, багато з них зовсім непогані, необхідно, щоб їх дотримувалися на практиці у виконанні судових рішень. Це ризик правової невизначеності. Я думаю, це тепер найбільший ризик для інвесторів. Вони і Канада заходячи на українські ринки в цьому році, хочуть переконатися в тому, що те, що їм обіцяють, буде виконуватися. Я сподіваюся, що те, що тепер оголошено прем'єром про офісі супроводу інвестицій, також допоможе на міжвідомчому рівні знімати ті колізії, які іноді перешкоджають інвестиційним планам".

Нагадаємо, в серпні 2014 агрохолдинг "Мрія" оголосив себе банкрутом і заявив про неможливість погашення боргів перед кредиторами. Борг "Мрії" склав один мільярд триста тисяч доларів (для порівняння ЗМІ зазначають, що у 2013 році загальний борг України перед іноземними кредиторами становив практично таку ж суму).

Як повідомляли ЗМІ, у жовтні 2014 року Головне слідче управління Нацполиции України почало розслідування кримінального провадження за фактом шахрайства в особливо великих розмірах, вчиненого групою осіб. До того моменту головний фігурант справи, колишній генеральний директор "Мрії" Микола Гута встиг втекти за кордон і зараз розшукується Інтерполом.

Нинішньому керівництву "Мрії" вдалося досягти домовленості з комітетами кредиторів про реструктуризацію боргу компанії. За результатами реструктуризації, основна частина боргу - майже 1 млрд дол. - буде переведена в акціонерний капітал, який розділять між собою кредитори: до 54% отримають незабезпечені кредитори, до 35% - провайдери робочого капіталу на 2016 рік, 7,5% - провайдери робочого капіталу на 2015 рік, ще 7,5% отримають топ-менеджери компанії в якості мотиваційного пакету. Всі рішення буде приймати незалежна наглядова рада, у яку увійдуть п'ять представників кредиторів.

Раніше, за даними ЗМІ, міністр аграрної політики України Тарас Кутовий заявив, що реструктуризація боргів агрохолдингу "Мрія" позитивно позначиться на аграрній галузі.

"Якщо інвестори готові реструктуризувати, означає, що вони готові далі інвестувати і тримати свої гроші тут, на цьому ринку. З'явиться однозначно позитивно. Будь-які додаткові преференції для українського аграрія - вони тільки позитивні", - підкреслив міністр.