ua en ru

Сирійські правозахисники стверджують, що в країні загинули як мінімум 20 осіб

Сирійські правозахисники стверджують, що урядові війська відкрили вогонь по демонстрантам, незважаючи на зроблену Президентом країни Башаром Асадом 18 серпня заяву про припинення всіх військових операцій з придушення антиурядових виступів на території Сирії, передає Reuters. За словами активістів, нова хвиля демонстрацій викликана озвученим 18 серпня зверненням влади США, ФРН, Великобританії та Франції із закликом до Асада погодитися на вимоги опозиції і піти у відставку. Натхнені демонстранти, як повідомляється, вийшли на вулиці з плакатами, вимагаючи помсти братам Башару і Махеру Асаду, після чого були обстріляні силовиками.
Найбільше число жертв правозахисники зафіксували в південній провінції Дера, де в березні ц.р. почалися масові акції протесту. За словами активістів, у містах провінції 18 осіб були вбиті, десятки отримали поранення. Крім того, дві людини були вбиті в м. Хомс (провінція Хомс), заявляють правозахисники.
Нагадаємо, з середини березня 2011 р. у Сирії тривають масові заворушення, викликані аналогічними заворушеннями в інших країнах Близького Сходу та Північній Африці. Учасники заворушень вимагають відставки Асада та проведення політичних реформ. Сирійська влада жорстко присікає несанкціоновані акції протесту, в тому числі застосовуючи армійські підрозділи. Правозахисні організації заявляють, що з початку заворушень під час вуличних заворушень вбито близько 2,6 тис. чоловік.