ua en ru

Сирійські бунтівники висунули Асаду 48-годинний ультиматум з вимогою припинити військові операції

Повстанці з угрупування "Вільна армія Сирії" висунули ультиматум Президенту країни Башару Асаду. Згідно з ним протягом 48 годин національні збройні сили повинні припинити всі військові операції в країні, інакше проти них можуть бути застосовані відповідні заходи, цитує Reuters звернення представника повстанців Касіма Саадеддіна.

"Об'єднане командування "Вільної армії Сирії" оголошує про те, що дає уряду країни 48 годин на виконання вимог резолюції Ради Безпеки ООН. Після закінчення терміну, який закінчується опівдні (12:00 за київським часом) 1 червня, ми вважаємо себе вільними від будь-яких зобов'язань і будемо захищати мирних громадян, їх будинки і міста", - говориться в опублікованому зверненні.

Зазначимо, що резолюція РБ ООН і так званий план Кофі Аннана першим пунктом передбачали припинення будь-яких форм насильства з обох сторін. Однак на практиці ні повстанці, ні урядові війська не приступили до виконання цього пункту. Терористи продовжили здійснювати напади на військові посади і поліцейські дільниці, у відповідь сили безпеки проводили операції з ліквідації підпілля. В обох випадках головним чином страждали мирні громадяни, які опинилися на лінії вогню.

Примітний і той факт, що озброєна опозиція почала справжнє полювання за високопоставленими посадовими особами. Так, служби безпеки відзвітували про зрив декількох підготовлюваних замахів. Дану ситуацію загострив і той факт, що впливовий саудівський релігійний діяч Алі аль-Рабіеї пообіцяв виплатити 450 тис. дол. тому, хто зуміє вбити Президента Асада.

Положення режиму Асада погіршується ще й тим, що в останні дні на тлі чергової ескалації конфлікту все більш чітку позицію сирійській проблемі зайняли США. Вчора постійний посол США в ООН Сьюзан Райс заявила, що Америка не виключає вирішення ситуації в Сирії в обхід повноважень РБ ООН. Після закритого засідання Радбезу дипломат зазначила, що ці сценарії припускають набір заходів від більш м'яких до більш жорстких. Найбільш жорсткий варіант передбачає такий пункт, як "дії в обхід повноважень РБ ООН".

Нагадаємо, громадянські заворушення в Сирії почалися на тлі загального підйому протестних настроїв "арабської весни" у лютому 2011 р. Жертвами протистояння стали, за різними даними, вже понад 13 тис. чоловік.

Останній інцидент, відповідальність за який кожна сторона покладає на супротивника, стався 25 травня в місті Аль-Хула. Там в результаті збройного протистояння урядових військ і повстанців на лінії вогню виявилися мирні жителі. За підрахунками ООН, мова йде про як мінімум 120 загиблих, більше половини з яких - жінки і діти.

У відповідь на це низка західних країн, у тому числі США, Великобританія, Німеччина, Італія, Іспанія, Франція, а також Туреччина оголосили про висилку сирійських дипломатів.