ua en ru

Сирійська армія за підтримки танків штурмує м.Хама

Сирійська армія за підтримки танків штурмує м.Хама в центрі країни. Про це повідомляє Reuters з посиланням на інформацію від місцевих жителів. Це вже друга велика військова операція в даному населеному пункті з моменту початку заворушень у Сирії, передає РБК.

Крім того, в 1982 р. в Хамі було піднято повстання проти сирійської влади. За ним стояла радикальна партія "Брати мусульмани". Тоді повстання придушили з допомогою військової сили, в ході нього було вбито понад 17 тис. осіб, в тому числі понад 1 тис. військових.

Тим часом сирійські ЗМІ повідомляють про напади на поліцейські дільниці в місті Дейр-ез-Зор на північному заході країни. Невідомі захопили деяку кількість зброї з арсеналів сирійського МВС в цьому населеному пункті. Зараз працівники правоохоронних органів ведуть перестрілку з бойовиками.

Раніше чоловік, який представився журналістам як полковник сирійської армії, заявив про перехід до прихильників опозиції. Він попередив військових, що зберегли вірність сирійській владі, що у разі операції в Дейр-ез-Зорі його підрозділ вступить з ними в бій.

З березня місяця поточного року в Сирії не припиняються масові виступи, спрямовані проти влади Сирії і президента країни Башара аль-Асада. Сирійський лідер провів низку реформ, проте влада жорстко подавляє несанкціоновані акції протесту, у тому числі із застосуванням військової сили. Правозахисні організації заявляють, що з початку заворушень у ході вуличних безладів було вбито понад 1 тис. 500 осіб. Втім, з інших джерел ці відомості поки не підтверджуються. Самі сирійська влада заявляє, що до заворушень причетні "терористичні угрупування", в боях з якими вбито сотні поліцейських і військовослужбовців урядової армії.