ua en ru

Сидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗО

Сидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗО У платних камерах Лук'янівського СІЗО живуть 7 чоловік (фото: Віталій Носач/РБК-Україна)

На початку травня у Київському (Лук'янівському) слідчому ізоляторі з'явилися платні камери. По всій Україні таку опцію відкрили вже десять СІЗО. Цей проект почало міністерство юстиції в рамках реформи пенітенціарної системи. 

Глава Мін'юсту Денис Малюська днями повідомив, що затримані вже сплатили 153 тисячі гривень за можливість "сидіти" з комфортом. Ці кошти підуть на ремонт звичайних камер. В яких умовах "жителі" Лук'янівського СІЗО чекають вироку – у фоторепортажі РБК-Україна.

Міністерство юстиції хоче оригінальним чином вирішити проблему нестачі грошей на ремонт слідчих ізоляторів. Замість того, щоб домагатися дотацій з держбюджету, відомство запустило проект платних камер. Виручені кошти повинні піти на благоустрій інших приміщень.

Така опція з'явилася вже в десяти СІЗО. Найдешевше "сидіти" в покращених умовах у Чернівцях: 346 грн на добу, 1170 грн на тиждень і 2508 грн за місяць. Найдорожча оренда тюремної нерухомості, очікувано, у столиці. День у платній камері Лук'янівського СІЗО обійдеться у 2000 грн, відповідно тиждень – 8000 грн, а місяць – 12000 грн. Ціни вказані за ліжко.

Для порівняння прямо навпроти Київського слідчого ізолятора за таку ж ціну можна орендувати двокімнатну квартиру з пристойним ремонтом. Але особливого вибору в арештантів немає, так що ми вирушаємо подивитися на умови, в яких вони живуть в очікуванні свободи або "переїзду" в тюрму.

Сидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗО

В бюро перепусток на вході в Лук'янівське СІЗО, крім віконця з черговою, яка видає "талони", вивішені оголошення про платні камери і те, як у них оформитися.

Перше, що відчуваєш, коли заходиш в темряву будівлі, де знаходяться безкоштовні камери, запах сміття. Камери здаються тіснішими через двоповерхові ліжка, які до того ж завішені одягом і ганчір'ям. Їх мешканці погодилися поговорити, але попросили не показувати обличчя. На умови утримання вони не скаржаться.

"Часом каші дають непогані, картоплю тушковану, рибу смажену. У плані їжі, я давно тут сиджу, то в принципі непогано. У порівнянні з тим, як при Кучмі я сидів... Загалом є з чим порівнювати", – говорить "завсідник" Лук'янівки.

Сидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗО

Потрапляючи в "платний" корпус, це розумієш ще в коридорі, все нещодавно пофарбоване, немає цвілі та облупленої штукатурки. В камері ще не до кінця вивітрився запах ремонту, лежить килим – його наш "гід" обережно обходить по краю.

Знімати дозволили в камері, яка ще не заселена. Ті, хто зміг дозволити собі поліпшені умови, поговорити відмовилися навідріз, навіть анонімно. У столичному СІЗО "сидить" близько двох з половиною тисяч людей. У двох платних камерах – всього сім.

Сидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗОСидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗОСидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗОСидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗОСидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗОСидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗО
Всі ув'язнені приймають їжу в камері, але в платних раціон краще. Ті, хто сидить вже не перший раз, кажуть що років десять тому готували значно гірше. Але і зараз віддають перевагу передачі з дому.

"Є норми харчування, вони одні для всіх, припустимо, на один прийом їжі крупа і овочі. Для звичайних камер з овочів зроблять рагу, а для платних – голубці", – пояснюють в адміністрації СІЗО.

Сидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗО

В плані прогулянок все однаково. За нормами кожен ув'язнений має право на одну годину прогулянок. Коли думаєш про дворик для прогулянок, то уявляєш собі велику територію, як в американських фільмах, де всі ув'язнені гуляють разом.

Але в Києві не так. Двір поділений на невеликі кімнати без даху, в кожній гуляють тільки ув'язнені з однієї камери. Враховуючи розмір двориків швидше дихають свіжим повітрям, ніж гуляють.

Сидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗО

Частина платних камер (ті, які зараз заселені) обладнані повноцінним душем прямо в камері. В інших душу немає, і їх "постояльці" будуть, як і всі, ходити в лазню раз на тиждень. У безкоштовних камерах теж є "душ" – правда митися доводиться над нужником. Зараз зі шланга тече "літня" вода, правда, взимку, за словами ув'язнених, є навіть гаряча.

Сидіти з комфортом: як виглядають і працюють платні камери в Лук'янівському СІЗО

На тлі розрухи у безкоштовних камерах платні дійсно виглядають набагато краще. Водночас омбудсмен Людмила Денисова вже назвала проект "дискримінацією за майновою ознакою".

На днях Мін'юст оголосив тендер на реконструкцію Лук'янівського СІЗО за 19 млн грн. У платних камерах цього ізолятора одночасно можуть жити 13 осіб. Щоб за їх рахунок покрити ремонт всієї установи знадобиться близько десяти років, якщо вони будуть платити помісячно, і два роки, якщо за кожен день.