ua en ru

Швейцарська Novartis завершила покупку 77% акцій Alcon за 38,7 млрд дол

Швейцарський фармацевтичний гігант Novartis AG завершив придбання в одного з найбільших в світі виробників продуктів харчування Nestle 77% акцій дослідницької компанії Alcon Inc. При цьому сумарна вартість придбаних Novartis акцій Alcon склала 38,7 млрд дол., з розрахунку 168 дол. за кожну акцію дослідницької компанії. Про це йдеться в поширених сьогодні матеріалах швейцарської компанії, передає РБК.
Варто відзначити, що із загальної суми в 38,7 млрд дол. 10,4 млрд дол. Novartis виплатив Nestle ще в липні 2008 р., коли придбав 25% акцій Alcon. Таким чином, останнє придбання 52% акцій дослідницької компанії обійшлося швейцарському фармацевтичному гіганту в 28,3 млрд дол.
За словами виконавчого директора Novartis Джозефа Хіменеса, керівництво фармацевтичної компанії з оптимізмом ставиться до придбання контрольного пакета акцій Alcon і вважає, що ця покупка дозволить Novartis впевнено досягати свої стратегічні цілі та продовжити роботу в області виробництва інноваційної і диверсифікованої продукції. "Я вірю в те, що контрольний пакет акцій Alcon послужить зміцненню лідерства Novartis в галузі охорони здоров'я", - заявив Дж.Хіменес.
Компанія Alcon Inc. займається дослідженнями в галузі медицини та фармацевтики. Обсяг продажів компанії за 2009 р. склав 6,5 млрд дол., а чистий прибуток досяг 2 млрд дол. Відзначимо, що Nestlе придбала Alcon в 1977 р. за 280 млн дол.
Novartis AG - друга за величиною в Європі фармацевтична компанія. Чистий прибуток компанії за 9 місяців 2009 р. знизився на 8% - до 6,13 млрд дол. у порівнянні з 6,66 млрд дол., отриманими за аналогічний період роком раніше. Чистий прибуток Novartis за I півріччя 2010 р. досяг 5,4 млрд дол., а обсяг продажів - 23,8 млрд дол.