ua en ru

Швейцарія заморозила рахунки колишнього Президента Кот-д'Івуара Л.Гбагбо на 82 млн дол

Швейцарія заморозила рахунки пов'язані з колишнім президентом Кот-д'Івуара Лорана Гбагбо на 70 млн швейцарських франків (82 млн дол). За словами прес-секретаря Міністерства закордонних справ Швейцарії Адріана Зольбергера, рахунки були заморожені згідно з указом уряду, виданим ще в січні. Активи будуть заблоковані до тих пір, поки уряд Кот-д'Івуару не визначить легальність цих коштів, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Нагадаємо, в кінці листопада 2010 р. в Кот-д'Івуарі пройшов другий тур президентських виборів, за підсумками яких обидва кандидата - і Л.Гбагбо і лідер опозиції Алассан Уаттара - оголосили про свою перемогу. Перший користується підтримкою в основному християнського населення, другого підтримують мусульмани. Країни світової спільноти, насамперед США, Франція, а також ООН і Африканський союз, визнали главою країни А.Уаттара і закликали Л.Гбагбо піти у відставку. Однак останній не погодився віддавати владу.
Боротьба між прихильниками та противниками обох політиків набула характеру збройного протистояння. Протиборчі сили розпочали бої за найбільший економічний центр країни - м. Абіджан. У ході бойових дій резиденція Л.Гбагбо була взята французькими спецпідрозділами, а сам він переданий прихильникам А.Уаттара.
Очікується, що Л.Гбагбо найближчим часом постане перед судом.