ua en ru

Шведська компанія IKEA знову готова інвестувати в Росію

Шведська компанія IKEA, яка після конфліктів з чиновниками та внутрішніх корупційних скандалів оголосила про заморожування інвестицій у російський бізнес, зробила виняток для столичного регіону. Рітейлер повідомив, що може відкрити ще один магазин IKEA в Москві або області, правда, він не буде входити до складу торгово-розважального центру "Мега", як це було до цих пір, повідомляє РБК daily.
Про можливе розширення в столичному регіоні вчора повідомила директор зі зв'язків з громадськістю IKEA у Росії і СНД Оксана Белайчук.
"Ми зрозуміли, що такий проект буде мати попит, - пояснила вона. - Правда, компанія ще не визначилася з місцем розташування майбутньої IKEA".
За її словами, два з трьох наявних у столиці комплексу входять до п'ятірки найбільших за обсягом продажів магазинів IKEA у світі. Це і послужило одним із аргументів для відкриття нового об'єкта.
На сьогоднішній день компанія розвиває три торгові центри "Мега" в московському регіоні, до складу яких входить магазин товарів для дому IKEA: "Мега Теплий Стан" на південно-заході, "Мега Біла Дача" на південному сході і "Мега Хімки" на північно-заході.
Восени минулого року IKEA взагалі вирішила припинити інвестиції в нові проекти в Росії. Причиною для прийняття такого рішення послужили корупційний скандал усередині компанії і бюрократична тяганина з відкриттям торговельних комплексів "Мега" в регіонах Росії. Компанія, зокрема, відмовилася від будівництва "Меги" у Воронезькій області, де площа тільки першої черги повинна була скласти 176 тис. кв. м.
"IKEA як і раніше не буде вкладати кошти у відкриття нових торгових центрів" Мега", але ми готові інвестувати в поліпшення цих магазинів", - зауважила Оксана Белайчук. Вона додала, що плани по відкриттю в цьому році двох торгових центрів в Уфі та Самарі зберігаються.
На даний момент в Росії компанія управляє 12 торговими центрами "Мега" і 12 магазинами IKEA в Москві, Санкт-Петербурзі, Казані, Нижньому Новгороді, Єкатеринбурзі, Адигеї, Ростові-на-Дону, Омську і Новосибірську, які щорічно відвідують 200 млн осіб.