ua en ru

Шумило ознайомиться з документами про його причетність до ідеї штучного банкрутства НСЗ "Океан"

Шумило ознайомиться з документами про його причетність до ідеї штучного банкрутства НСЗ "Океан" Фото: НСЗ

На прес-конференції в ІА "Інтерфакс" екс-президента ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" Леоніду Шуміло журналісти показали копію листа, написаного Шумилом на голову наглядової ради "Океан" громадянина РФ Сергія Копилова в 2011 році, в якому пропонується перевести активи заводу на очолюване ним в даний час ТОВ "Океан-Судноремонт" для відходу від вимог кредиторів, зокрема непогашення боргів по зарплаті

"Це дозволить почати суднобудівну діяльність з чистого аркуша. Рахунки нового підприємства не будуть заарештовані. Передоплата буде спрямовуватися на виконання контрактів, а не на погашення раніше виникли боргів", - йдеться в документі.

При цьому, за даними журналістів, Шумило на прохання прокоментувати лист сказав, що йому треба з ним спочатку ознайомитися.

Шумило в 2013 році виступав представником за дорученням нинішніх мажоритарних акціонерів підприємства Zonel Operation Ltd (Беліз). Як повідомлялося, кінцевим бенефіціаром цієї компанії є Ігор Юсуфов, член ради директорів російського ВАТ "Газпром", а також на даний момент спеціальний представник президента Росії Володимира Путіна з міжнародного економічного співробітництва.

Нагадаємо, Шумило очолював ПАТ "МСЗ "Океан" в період з грудня 2010 по вересень 2011 року. За даними офіційної фінансової звітності, в цей період збиток підприємства збільшився в 3 рази до 110,4 млн грн, при цьому чисті дохід скоротився майже вдвічі – до 71,3 млн. грн.

9 вересня т.р. суддя Печерського районного суду Олег Білоцерківець задовольнив клопотання Генеральної прокуратури України про накладення арешту на майно ПАТ "МСЗ "Океан". Згідно рішення суду відповідальне зберігання майна доручено генеральному директору ТОВ "Океан-Судноремонт" Леоніду Шумилу.

Згідно Держреєстру майнових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, все нерухоме майно самого ТОВ "Океан-Судноремонт" перебуває під арештом з 1 квітня 2015 р. за постановою про арешт відділу Державної виконавчої служби Деснянського районного управління юстиції Києва №46485158 від 3 березня 2015 р.

Як повідомлялося раніше, справу про банкрутство ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" за позовом ВАТ "Малярно-ізоляційне підприємство "Райдуга" (Миколаїв) було порушено в липні 2012 року.

ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" спеціалізується на виробництві і ремонті контейнеровозів, танкерів, буксирів, барж водотоннажністю до 350 тис. т. Станом на перший квартал 2016 року 98,73% акцій ПАТ контролювала компанія Zonel Operations Limited (Кіпр). Головою наглядової ради є громадянин Російської Федерації Сергій Копилов.

ТОВ "Океан-Судремонт" має статутний капітал у розмірі 3 тис. грн, його власником є компанія "2000 ФАЙНЕНС ЄС.ЕЙ" в Люксембурзі. Кінцевим бенефіціаром компанії є росіянин Ігор Туркін, відомий тим, що брав участь у скандальному конкурсі з придбання частини активів "Запорізького титано-магнієвого комбінату". ТОВ "Океан-Судремонт" серед іншого також займається посередництвом, складською діяльністю та оптовою торгівлею відходами та брухтом.