ua en ru

Шпигунські сервери американських спецслужб знаходяться в Києві, Москві та Пекіні, - Сноуден

Скандал з незаконним стеженням американських спецслужб набирає нових обертів. Згідно чергової порції компромату від викривача ЦРУ Едварда Сноудена, один із шпигунських серверів США може перебувати в Москві.

Скандал з незаконним стеженням американських спецслужб набирає нових обертів. Згідно чергової порції компромату від викривача ЦРУ Едварда Сноудена, один із шпигунських серверів США може перебувати в Москві.

Імовірно, система стеження XKeyscore розташована у посольстві Сполучених Штатів. Всього таких серверів в арсеналі американської розвідки близько 700, пише Guardian з посиланням на розсекречену презентацію Агентства національної безпеки США за 2008 р.

Крім столиці Росії, сервери системи глобального стеження за інтернет-користувачами знаходяться у Києві та Пекіні. "XKeyscore дозволяла, сидячи за своїм столом, підглядати за листуванням кого завгодно, навіть будь-якого Президента, якщо адреса його особистої пошти була відома", - пояснив екс-співробітник АНБ Сноуден.

Система видає всю інформацію про електронне листування, завантажених або відправлених через інтернет файлах, дані про переглянуті сторінки в Мережі, а також інформацію з телефонної книги мобільних користувачів. "З допомогою XKeyscore вдалося знешкодити 300 терористів", - підкреслюється в тексті презентації.

Раніше, коментуючи міжнародний скандал, Президент США Барак Обама оголосив про плани щодо обмеження державних програм спостереження. Він пообіцяв провести через конгрес реформу секретного суду служби зовнішньої розвідки, який використовує запити від органів виконавчої влади для збору даних на того чи іншої людини. Президент заявив, що хотів би дозволити представнику правозахисних організацій брати участь в роботі суду задля забезпечення змагальності роботи установи.

Між тим рішення російської влади дати Сноудену політичний притулок стало однією з головних причин скасування зустрічі Барака Обами з Володимиром Путіним. Американський лідер пояснив, що поки не розуміє, куди рухається РФ під керівництвом нинішнього глави держави, і вирішив взяти паузу.

Колишній системний адміністратор американської компанії Booz Allen Hamilton, що працював за контрактами з ЦРУ і Агентством національної безпеки США, Едвард Джозеф Сноуден став відомий світу після того, як розповів західним ЗМІ про тотальний контроль американських спецслужб за Інтернетом та мобільними перемовинами. У США йому пред'явлені звинувачення в шпигунстві і крадіжці державної власності, за що йому загрожує до 30 років в'язниці.

16 липня Сноуден офіційно попросив тимчасового притулку в Росії, звернувшись з цією метою у ФМС РФ. Він обґрунтував прохання тим, що боїться тортур і страти на батьківщині.