ua en ru

Шойбле: Хвилювання на фінансовому ринку єврозони можуть продовжуватися протягом 12-24 місяців

Хвилювання на фінансовому ринку єврозони можуть продовжуватися протягом 12-24 місяців. Такий прогноз озвучив в інтерв'ю французьким ЗМІ голова Міністерства фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле, одночасно закликавши Афіни нарешті визначитися щодо їх готовності приймати кроки для того, щоб продовжувати залишатися у складі зони євро.

"Що стосується кризи довіри до євро, який ми переживаємо зараз, я вважаю, що через 12-24 місяці ми побачимо поступову розрядку ситуації на фінансовому ринку", - сказав Шойбле, зв'язавши період турбулентності в Європі з ситуацією в Греції, передає Reuters.

На думку голови німецького Мінфіну, визначитися з питанням подальшого членства в єврозоні можуть тільки самі греки, до яких необхідно донести інформацію про те, як справи йдуть в реальності, і не роздавати порожніх обіцянок. Саме у цьому, на думку Шойбле, полягає основне завдання нового уряду, який буде сформовано за підсумками виборів у червні 2012 р. "Всі хочуть, щоб Греція продовжувала бути частиною єврозони, проте рішення про виконання зобов'язань залишається за греками", - пояснив німецький політик.

Напередодні міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило суверенний кредитний рейтинг Греції з B- до ССС, пославшись на збільшений ризик виходу країни із зони євро. "Добрі результати на парламентських виборах 6 травня 2012 р. партій, що виступають супротивниками політики скорочення витрат державного бюджету, і невдача створення правлячої коаліції указують на недолік суспільної і політичної підтримки узгодженою з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом (МВФ) програми допомоги Греції", - відзначили в Fitch.

Грецькі парламентарії після проведення дострокових виборів не змогли домовитися про створення коаліції і формування уряду. Згідно з законами республіки, було ухвалено рішення про проведення повторного голосування. Зараз в Греції призначений тимчасовий Кабінет міністрів, повноваження якого обмежені. Його головне завдання зведене до організації дострокових парламентських виборів, призначених на 17 червня ц.р.

Без фінансування ззовні Греція може залишитися без коштів для існування ще до кінця червня 2012 р. Країна не зможе покрити зобов'язання по виплаті зарплат чиновникам і по різних соціальних програмах. Афіни повністю залежать від другої кредитної програми "трійки" (Євросоюз, Європейський центральний банк, МВФ) обсягом 130 млрд євро. Перерахування коштів програми у свою чергу залежить від виконання Грецією цільових показників програми бюджетної консолідації. Прогрес у виконанні узгоджених заходів зі скорочення дефіциту бюджету оцінюється спеціальною місією "трійки".