ua en ru

Шотландія має право обрати своє майбутнє, коли стануть зрозумілі умови Brexit, - уряд

Шотландія має право обрати своє майбутнє, коли стануть зрозумілі умови Brexit, - уряд

Також Стерджен закликала ЄС засудити дії іспанської поліції під час референдуму в Каталонії

Шотландці повинні мати можливість обрати своє майбутнє, як тільки будуть визначені умови виходи Британії з Європейського союзу (Brexit). Про це заявила перший міністр Шотландії Нікола Стерджен, виступаючи у вівторок, 10 жовтня, перед соратниками по партії, передає France24.

"Шотландія повинна мати право обрати своє майбутнє, коли будуть зрозумілі умови Brexit ", - сказала вона.

Крім того, Стерджен закликала ЄС засудити жорсткі дії іспанської поліції під час референдуму про незалежність Каталонії.

Як зазначається, що 9 жовтня учасники щорічної конференції Шотландської національної партії висловили солідарність прихильникам виходу Каталонії зі складу Іспанії.

Пізніше, на мітингу в Глазго, другому за величиною місті Шотландії, взяли участь близько 200 прихильників, на яких були показані транспаранти з написом "Солідарність з Каталонією".

Як відомо, наприкінці березня 2017 року Стерджен подала британському прем'єру Терези Мей запит про проведення нового референдуму про незалежність Шотландії - до весни 2019 року.

Попереднє голосування з цього питання відбулося у вересні 2014 року. Тоді близько 55 відсотків шотландців воліли залишитися у складі Сполученого Королівства.

Нагадаємо, раніше Стерджен заявила, "перевантажить" свої плани з проведення референдуму про незалежність Шотландії.

Наголошується, що раніше прем'єр виступала за проведення референдуму в період осені 2018 року і весни 2019 року. Однак на дострокових виборах до британського парламенту Шотландська національна партія показала провальний результат і втратила третину депутатських місць, після чого шотландські націоналісти задумалися над можливістю відстрочки плебісциту.

Старджен підкреслила, що її уряд не буде намагатися негайно представляти законодавство про проведення референдуму, а "подвоїть свої зусилля, щоб вплинути на переговори про Brexit в інтересах Шотландії".