ua en ru

Шишацький спростував інформацію про підготовку референдум щодо статусу Донецької обл

Голова Донецької обласної ради Андрій Шишацький спростував інформацію про те, що в області йде підготовка до референдуму про статус області.

Голова Донецької обласної ради Андрій Шишацький спростував інформацію про те, що в області йде підготовка до референдуму про статус області. Про це Шишацький заявив сьогодні на прес-конференції, повідомила прес-служба Донецької облради.

Зокрема, Шишацький сказав, що на сесії облради 3 березня 2014 р. було прийнято рішення не про проведення референдуму, а про підготовку правової і законодавчої бази для можливості регіональних референдумів, на яких би розглядалися найважливіші питання. Приміром, про статус російської мови, розробці родовищ сланцевого газу, медичній реформі або підвищення комунальних тарифів.

"Такий механізм, як регіональний референдум, необхідний, щоб у вирішенні локальних питань брала участь громада того чи іншого регіону. Це нормальна демократична практика", - сказав Шишацький.

Він також висловив свою думку щодо референдуму в Криму, назвавши його соцопитуванням, яке призвело до негативних наслідків.

"Я розчарую прихильників сепаратизму і провокаторів, які кажуть, що Шишацький готує референдум. Я виступаю за єдину Україну, за збереження її цілісності, з урахуванням економічних, культурних, історичних, політичних особливостей кожного регіону. Я за широку децентралізацію влади і максимальні повноваження місцевих рад. Це дозволить стабілізувати ситуацію в Україні, тому що ми перебуваємо у стані гострої політичної кризи", - підкреслив Шишацький.

Він також повідомив журналістам, що в області підготовлено звернення до Верховної Ради України, в якому аргументовано пропозицію необхідності прийняття закону про місцеві референдуми.

"Необхідно поважати права населення на використання рідної мови, і російська мова повинна бути як і раніше нашою регіональною. Крім того, ми наполягаємо, що соціальний рівень не повинен знижуватися, тарифи не повинні підніматися - це всі ті питання, вирішення яких від нас чекають люди", - сказав Шишацький.