ua en ru

Shell домовилася про придбання британської BG Group за 70 млрд дол

Shell домовилася про придбання британської BG Group за 70 млрд дол Нафтогазові Royal Dutch Shell і BG Group оголосили про злиття

Нафтогазові Royal Dutch Shell і BG Group оголосили про злиття, йдеться в повідомленні обох компаній.

За умовами операції, акціонери BG отримають за кожну акцію по 3,83 фунта і 0,4454 акції Shell. Після закінчення угоди нинішні акціонери BG володітимуть приблизно 19% акцій Shell.

Виходячи з біржової вартості акції Shell на закриття торгів 7 квітня 2015, кожна з акцій BG, таким чином, оцінюється в 13,67 фунтів, а загальна вартість всієї компанії в приблизно в 47 млрд фунтів, що трохи менше 70 млрд дол.
У ході сьогоднішніх торгів вартість акцій BG, торги якими закрилися вчора на позначці 9,1 фунтів за штуку, злетіла на Лондонській фондовій біржі (LSE) на 43%, піднявшись на максимумі до 13,01 фунтів.

У повідомленні компаній наголошується, що злиття з BG збільшить доведені резерви нафти і газу Shell на 25%, до 17 млрд барелів нафтового еквівалента. При цьому обсяги видобутку зростуть в порівнянні з 2014 роком як мінімум на 20%, склавши близько 3,7 млн ​​барелів нафтового еквівалента на день. Одним з основних джерел зростання стане бразильський шельф, видобуток на якому після об'єднання планується збільшити вдесятеро - з 52 тис. До 550 тис. Барелів нафтового еквівалента на день.

Крім того, поглинання BG помітно посилить позиції Shell на ринку скрапленого природного газу (СПГ), вже до 2018 року компанія зможе довести сукупний обсяг виробництва СПГ до 45 млн тонн. За підсумками 2014 обсяг виробництва ЗПГ на заводах Shell склав 26 млн тонн, що становить майже десяту частину від загальносвітового виробництва.

Синергетичний ефект від злиття двох нафтогазових компаній дозволить помітно скоротити витрати, так що вже в 2018 році економія складе близько 2,5 млрд дол.

Нагадаємо, на початку березня компанія Shell в Україні заявила, що не буде найближчим часом відновлювати операційну діяльність (пошуково-розвідувальні роботи по сланцевому газу) на ділянках Юзівського родовища в Харківській області.

Пізніше повідомлялося, що Shell і ПАТ "Укргазвидобування" обговорюють процес припинення дії договору про спільну діяльність на увазі його економічну недоцільність.