ua en ru

Шахтарі вийдуть на мітинг через відсутність фінансування вугільних підприємств

Шахтарі вийдуть на мітинг через відсутність фінансування вугільних підприємств Обсяги видобутку на вітчизняних шахтах дуже малі

На 8 грудня запланована масштабна акція протесту українських шахтарів, які вимагають від Кабінету міністрів погашення боргів по зарплаті (становлять понад 711 млн грн, - ред.). Про це заявляв голова профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов на прес-конференції.

Мова йде про гірників, які працюють на державних вугільних підприємствах, що перебувають у сфері управління Міненерговугілля.

Як повідомляє голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець у статті "Вугільний глухий кут" в газеті "Дзеркало тижня", "обсяги видобутку на вітчизняних шахтах дуже малі — 35 шахт в добу добувають 14 тис. кубометрів гірської маси. Шахти в держвласності - збиткові".

Одна з основних причин збитковості державних шахт – закупівля вугілля за ціною, яка суттєво нижча від його ціни на ринку. В проекті розпорядження Кабінету міністрів "Деякі питання подальшого функціонування вугільної галузі" говориться, що собівартість тонни вугілля на державних шахтах становить 2080 грн, а ціна закупівлі вугілля на шахтах в середньому за десять місяців 2016 р. склала 1191 грн/т. І лише з початку серпня закупівельну ціну для держпідприємств підвищили до 1360 грн/т. Хоча при імпорті вугілля з сусідньої Польщі Україна платить зовсім інший тариф – близько 2,5 тис. грн. за тонну.

Експерти вважають, що вивести держшахти зі збитків може тільки справедливе ціноутворення, коли ціна вугілля в закупівлі для держшахт буде підвищена до рівня ціни імпорту. "Справедливо для формування ціни держпідприємств орієнтуватися на ціну, за якою купується імпортне вугілля", — підкреслює Михайло Волинець.

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський вважає, що державі слід більше уваги приділити розвитку вугільної галузі, а не "реформам", які приведуть до знищення власної вугільної видобутку.

"Має бути розуміння держави, що робити з вугільною галуззю. Поки у влади переважає неоліберальна позиція — реструктуризувати галузь шляхом закриття неприбуткових шахт і приватизації рентабельних. Це політика Маргарет Тетчер тридцятирічної давності. Тобто закрити свої виробництва і збільшити імпорт. Логічніше робити акцент на власному виробництві, ніж посилювати залежність від імпорту", — зазначив Валентин Землянський у статті "Вугільний глухий кут" в газеті "Дзеркало тижня".