ua en ru

Шахтарі "Львіввугілля" відклали акцію протесту

Шахтарі "Львіввугілля" відклали акцію протесту Фото: видобуток вугілля (dtek.com)

Організатори акції планували перекрити міжнародну автомобільну дорогу Львів - Рава-Руська

Запланована на 7 серпня акція протесту шахтарів державного підприємства "Львіввугілля" через заборгованість по заробітній платі була відкладена після повідомлення про перерахування Держказначейством коштів для видачі зарплати. Про це повідомляє "Обозреватель".

Зокрема, за даними видання, організатори акції планували перекрити міжнародну автомобільну дорогу Львів - Рава-Руська в районі с. Воля-Висоцька. О 18.00 шахтарі, лідери та активісти Незалежної профспілки гірників України вийшли на акцію, але після отримання звістки про нарахування зарплат відклали її.

Раніше голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець розкритикував плани Кабінету міністрів імпортувати з США не тільки антрацит, але і 500 тис. тонн вугілля газової групи, який видобувається українськими державними шахтами.

"В той час, коли українські шахтарі змушені акціями протесту вибивати собі гроші на зарплату, уряд вирішує купувати в США тверде паливо, якого достатньо в Україні. Замість того, щоб розвивати вітчизняну вугільну галузь, українська влада фактично інвестує американську, купуючи там вугілля марки "Г" майже на 1000 грн дорожче. Замість того, щоб вкласти 500 млн грн у вітчизняну вугільну галузь, уряд вирішив заплатити закордонним шахтарям (1000 грн х 500 000 т). При цьому видобуток українського твердого палива штучно стримується. Оскільки вугілля марки "Г" на відміну від антрацитового не може довго зберігатися і починає горіти, перетворюючись на попіл", - писав він на своїй сторінці в Facebook.

На думку Волинця, імпорт газового вугілля з США може призвести до занепаду вітчизняного вуглевидобутку і негативних соціальних наслідків.

Раніше повідомлялося про підписання контрактів на закупівлю в США вугілля марки "А" (антрацит), яке не видобувається на контрольованих територіях України. ПАТ "Центренерго" уклало з XCOAL Energy & Resources (США) контракт про постачання 700 тисяч тонн вугілля антрацитної групи до кінця 2017 року.

Як писали ЗМІ, ціна американського антрациту складе 113 доларів/тонна, що перевищує ціну, за якою здійснюють імпорт інші компанії. 3 серпня на засіданні Енергетичного штабу під керівництвом віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона, було вирішено дозволити ПАТ "Центренерго", крім антрациту, закупити 500 000 тонн вугілля марки "Г" в США.