ua en ru

Сейм Польщі прийняв законопроект, що зменшує незалежність Верховного суду

Сейм Польщі прийняв законопроект, що зменшує незалежність Верховного суду Фото: засідання польського Сейму (flickr.com/premierrp)

Закон підтримали 235 депутатів

Сейм Польщі (нижня палати парламенту) ухвалив зменшуючий незалежність Верховного суду законопроект, що викликав масові протести населення і критику з боку Європейського Союзу (ЄС). Про це повідомляє "Радіо Польща".

"За новий законопроект, що передбачає зміни в структурі, організації роботи та порядку обрання суддів Верховного суду, проголосувало 235 депутатів. Проти - 192. Утрималися - 23", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, депутати Сейму схвалили понад 30 поправок, внесених народними обранцями від правлячої партії "Право і Справедливість". Ці поправки зміцнюють роль президента Польщі у процесі призначення суддів Верховного суду та затвердження регламенту суду.

Наголошується, що раніше парламентська більшість відкинула близько 1,3 тис. поправок опозиції, яка шляхом парламентської обструкції намагалася заблокувати прийняття закону.

Після прийняття Сеймом закон про Верховний суд направлений для обговорення в Сенат, після схвалення в якому, законопроект має підписати президент республіки Анджей Дуда.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Міністерстві закордонних справ Республіки Польща ультиматум ЄС з приводу реформи судової системи назвали втручанням у внутрішні справи країни.