ua en ru

"Північний потік 2" може стати причиною великої війни між Україною і РФ, - прем'єр Польщі

"Північний потік 2" може стати причиною великої війни між Україною і РФ, - прем'єр Польщі Фото: Матеуш Моравецький (flickr.comKancelaria Premiera)

Чиновник вважає, що другий газопровід не тільки не потрібний, але і шкідливий

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що будівництво газопроводу "Північний потік-2" створює нове непотрібне напруження, а його запуск може призвести до великої війни між Україною і РФ.Про це він заявив в інтерв'ю Die Welt, передає Polskie Radio.

Чиновник зазначив, що зараз Україна відносно безпечна, оскільки контролює газові маршрути в Центральну Європу.

За словами польського прем'єра, якщо "Північний потік 2" запуститься і відбудеться відключення українських газопроводів, Росія зможе з будь-якого приводу і якими способами загострювати конфлікт і навіть зважитися на відкриті військові дії.

Після створення цього газопроводу більш вірогідною буде спалах великий російсько-української війни. "Північний потік 2" – крок в цьому напрямку", - сказав Моравецький.

Він також зазначив, що завдяки интерконнектору і терміналів скрапленого газу Європа має достатньо можливостей, щоб забезпечити попит на імпортний газ у розмірі 180 млрд куб. м в рік.

"Коротко кажучи: Північний потік-2 є непотрібним, шкідливим, і він розділяє західну громадськість", - заявив прем'єр Польщі.

Нагадаємо, Польща планує сама прокласти газопровід по дну Балтійського моря.

Проект Baltic Pipe буде вести від польського узбережжя в Данію і дасть можливість державної польської газотранспортної компанії Gaz-System підключитися до норвезької мережі газопроводів