ua en ru

Північна Америка до 2030 р. стане енергетично незалежною, - експерт

Північна Америка до 2030 р. стане енергетично незалежною. Такий прогноз зробив головний економіст BP Крістоф Рюль.

За його словами, новим центром пропозиції енергоресурсів незабаром стануть Північна і Південна Америка. Сукупний видобуток там виросте на 8 млн бар. на день, у той час як в іншому світі, за межами ОПЕК, сукупний видобуток буде лише падати.

"У зв'язку з цим ми припускаємо, що до 2030 р. Північна Америка (США не окремо, а США, Канада і Мексика разом узяті) стане енергетично незалежною. Вона вже експортує вугілля, тепер завдяки революції у видобутку сланцевого газу стане експортувати ще і це паливо. Важливу роль грає технологічний розвиток в області нафтовидобутку. Це нафтоносні піски в Канаді, сланцева нафта в США і глибоководні родовища на півночі Мексики і Бразилії. Повторюся, США самі по собі не знайдуть енергетичну незалежність, однак стануть великими експортерами вугілля і газу. Залежність країни від закордонних поставок нафти почала скорочуватися ще з 2005 р. Зараз вони імпортують близько 50% від обсягу власного споживання. До 2030 р. показник знизиться до 30-32%", - відзначив Рюль.

Нагадаємо, раніше Міненергетики США озвучило прогноз, згідно з яким зростання внутрішнього видобутку нафти в країні в 2010-2020 рр. складе більше 20%.