ua en ru

На сесії ПА ОБСЄ делегація РФ хотіла закликати ЄС відмовитися від санкцій

На сесії ПА ОБСЄ делегація РФ хотіла закликати ЄС відмовитися від санкцій Фото: Сергій Наришкін

Але жодної дискусії щодо відповідної резолюції не вийде

На сесії Парламентської Асамблеї (ПА) Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) делегація Російської Федерації (РФ) хотіла закликати Євросоюз (ЄС) відмовитися від санкцій проти РФ. Резолюцію "Про неприпустимість застосування санкцій щодо парламентарів держав-членів ОБСЄ", автором якої є глава делегації РФ, спікер Держдуми Сергій Наришкін, включена до порядку денного сесії ПА ОБСЄ, передають "Известия".

"Використання державами-членами ОБСЄ односторонніх санкцій як способу примусу іншої держави-члена ОБСЄ до зміни зовнішньої або внутрішньої політики не може служити засобом врегулювання конфліктів, особливо в епоху глобалізації", - наводиться цитата резолюції, що закликає відмовитися країни ОБСЄ від політики санкцій.

Як вважають в російській делегації, в знак протесту відмовилася від візиту в Гельсінкі, ніякої дискусії з цього документа не вийде і, швидше за все, його знімуть з розгляду, так як в ПА ОБСЄ не зацікавлені в об'єктивній дискусії.

У резолюції Наришкін пропонує ПА ОБСЄ виступити рішуче проти примусу третіх держав до приєднання до таких санкцій, що призводить до негативних наслідків для інших країн. Особливо підкреслюється, що жодна держава не може застосовувати або заохочувати санкції, якщо тільки на це немає спеціальної резолюції Ради Безпеки ООН.

У разі необхідності, вважає спікер Держдуми, держави-члени ОБСЄ в цілях протидії санкційної політики можуть взяти адміністративних або законодавчих заходів. Крім того, він закликає відмовитися від санкцій щодо парламентаріїв, як заходів перешкоджають повноцінному діалогу та співпраці.

Нагадаємо, раніше делегація Росії відмовилася їхати на літню сесію ПА ОБСЄ в Гельсінкі через рішення Фінляндії не пускати спікера Держдуми Сергія Наришкіна в країну.