ua en ru

"Сірий кардинал" НАБ фальсифікував справу ОПЗ задля зриву приватизації, - Щуриков

"Сірий кардинал" НАБ фальсифікував справу ОПЗ задля зриву приватизації, - Щуриков Фото: Микола Щуриков

Микола Щуриков заявив, що експертиза НАБ є фіктивною і спочатку її зробив приватний експерт

За сфабрикованою справою проти керівництва Одеського припортового заводу коштує голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі та його оточення - екс-заступник генпрокурора-прокурор Одеської області Давид Сакварелідзе й перший заступник директора Національного антикорупційного бюро України Гізо Углава. Про це українським ЗМІ розповів перший заступник директора ОПЗ Микола Щуриков.

Він підкреслив особливу роль Гізо Углавы, виходячи з тих документів, які бачив.


"Углава має практично безмежну владу і насправді є "сірим кардиналом" НАБУ. У пред'явленому обвинуваченні абсолютно чітко видно, що документи супроводжував Углава, запити зроблені їм. Багатьом відомо, що була загроза будь-якими шляхами посадити мене з боку Саакашвілі. Відповідно, я бачу в цьому справа рук злочинної групи у вигляді Саакашвілі, Сакварелідзе і Углавы", - вважає Щуриков.

Перший заступник директора ОПЗ підкреслив, що перевірка Державної фінансової інспекції не знайшла проблем, зловживань і неправильність в діях керівництва підприємства. У той же час, експертизу НАБУ Микола Щуриков назвав фіктивною.

"Її зробив для них якийсь приватний експерт, при цьому вони не звернулися в державну інстанцію. Після цього ця приватна експертиза була передана в тому числі вже НДІСЕ (Науково-дослідний інститут судових експертиз). І НДІСЕ шляхом маніпулювання цифрами та на підставі тієї частини документів, які їм передали (оскільки в НДІСЕ не передали всієї документації), була зроблена експертиза "на відповідність ринковій ціні ціни газу", - пояснює Микола Щуриков.

На його думку, "це профанація і правовий нігілізм, точніше - відсутність закону як такого, що прямо свідчить про замовний характер справи".

Менеджер нагадав про зрив приватизації ОПЗ, хоча ще за день до закінчення терміну подачі заявок глава Фонду держмайна Білоус був впевнений у наявності покупців.

"Бачу тільки один фактор, який за добу стався - це скандал з нашим затриманням. Тут абсолютно прямий взаємозв'язок на основі фіктивних документів, з незаконним затриманням, c суддею, який перебуває під пресингом НАБ з порушеними кримінальними справами, з розміщеним на сайті ВР проектом рішення Парламенту про звільнення цього судді", - зазначив Щуриков.

За його словами, антикорупційний прокурор в суді, пояснюючи причини відмови у відводі скомпрометованого судді, заявляє, що їм все одно, який суддя буде, оскільки з 15 суддів Солом'янського суду (а це практично всі судді) у них є пред'явлення на порушення кримінальних справ за порушення. "Це маразм. У залі суду більшість сміється над цим", - сказав 1-й заступник директора ОПЗ.

Микола Щуриков вважає, що мотивом дій Саакащвили і його оточення є також зняття керівництва заводу.

"Згідно із законом, Саакашвілі, будучи губернатором області, отримає тоді повний вплив: або ж буде шантажувати залишилися там керівників вищої ланки, або вони поставлять свого директора. Тобто, все буде узгоджуватися з ним. Йому потрібно отримати доступ до заводу і знову впроваджувати туди свої корупційні схеми", - заявив Микола Щуриков.