ua en ru

У вересні платіжний баланс України зведено з профіцитом в 637 млн доларів

У вересні платіжний баланс України зведено з профіцитом в 637 млн доларів Фото: у вересні платіжний баланс зведений з профіцитом (колаж РБК-Україна)

Дефіцит поточного рахунку балансу у вересні склав 1 млрд доларів

Платіжний баланс України у вересні зведений з профіцитом у розмірі 637 млн доларів, що дозволило наростити обсяги міжнародних резервів до 18,6 млрд доларів (станом на 01 жовтня 2017 року), і забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 3,7 місяця. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

За попередніми даними НБУ, у вересні 2017 дефіцит поточного рахунку платіжного балансу залишився практично на рівні вересня минулого року (1 млрд доларів), очікувано збільшившись порівняно з серпнем 2017 через планових виплати відсотків за реструктуризованими ОВДП.

За дев'ять місяців 2017 від'ємне сальдо поточного рахунку незначно збільшилася (до 3 млрд доларів з 2,7 млрд доларів у відповідному періоді минулого року), в основному з-за масштабних закупівель енергоносіїв та сільськогосподарської техніки.

У той же час на тлі сприятливої зовнішньоекономічної кон'юнктури експорт товарів і послуг також зростав високими темпами. Так експорт товарів у вересні склав 3,4 млрд доларів. У річному вимірі зростання експорту товарів прискорилося до 17,7% (з 13,6% у серпні) насамперед завдяки нарощуванню поставок продовольчих товарів (на 22,5%).

За дев'ять місяців поточного року експорт товарів зріс на 20,7% порівняно з відповідним періодом минулого року (за січень - вересень 2016 скоротився на 9,8%). Найбільшим торговим партнером України залишалися країни ЄС, частка яких у загальному експорті товарів зросла до 35.2%.

Імпорт товарів у вересні склав 4,3 млрд доларів. У річному вимірі темпи його зростання прискорилися до 21% (з 10% у серпні), як за рахунок енергетичного, так і неенергетичного імпорту.

За дев'ять місяців поточного року імпорт товарів зріс на 21,9% у порівнянні з відповідним періодом минулого року за рахунок масштабних закупівель енергоносіїв та продукції машинобудування. Частка країн ЄС у загальному імпорті товарів зросла до 37,6%.

Чистий приплив за фінансовим рахунком у вересні збільшився до 1,6 млрд доларів і переважно був забезпечений надходженням коштів від розміщення облігацій зовнішньої державної позики (1,3 млрд доларів).

Чисті надходження в реальний сектор у вересні (0,5 млрд доларів) залишилися практично на рівні попереднього місяця. Уповільнення скорочення обсягів готівкової валюти поза банками (до 0,2 млрд доларів) було компенсоване зростанням заборгованості за торговими кредитами (на 0,3 млрд доларів).

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій у вересні склав 0,2 млрд доларів, більше 80% з яких були спрямовані в реальний сектор. У цілому за дев'ять місяців поточного року надходження прямих іноземних інвестицій (без урахування операцій за переоформлення боргу в статутний капітал) на 40% перевищували торішні обсяги (1,6 млрд доларів в порівнянні з 1,15 млрд доларів).

Нагадаємо, за прогнозами НБУ, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу на рівні 4 млрд доларів у 2017-2019 збережеться.