ua en ru

Сенат США дасть Обамі два місяці на операцію в Сирії

Члени комітету у закордонних справах сенату США виробили угоду щодо ситуації в Сирії. Згідно з проектом резолюції, на військову операцію буде відведено 60 днів з можливістю пролонгації ще на 30 днів.

Члени комітету у закордонних справах сенату США виробили угоду щодо ситуації в Сирії. Згідно з проектом резолюції, на військову операцію буде відведено 60 днів з можливістю пролонгації ще на 30 днів, передає USA Today.

При цьому вводиться заборона на участь американських військових в наземній операції. Нарешті, Адміністрація президента повинна представити сенаторам докладний звіт про підтримку Вашингтоном помірних опозиційних груп в Сирії.

При цьому сенатори більшістю голосів підтримали курс Білого дому. На думку політиків, Президент Барак Обама повинен розгорнути сили у відповідь на злочинне використання режимом Асада хімічної зброї. Голосування за проектом резолюції має відбутися 4 вересня після закритих слухань.

Також Президент США заручився підтримкою ряду ключових постатей в американському конгресі в питанні про нанесення військового удару по Сирії. За підсумками консультації з Президентом лідери фракцій палати представників заявили, що підтримають нанесення військового удару по Сирії.

У своєму офіційному виступі спікер палати представників конгресу республіканець Джон Бейнер зазначив, що тільки США володіють достатньою силою для "покарання за застосування хімічної зброї". "Використання хімічної зброї - це варварський акт, і він не повинен залишитися без відповіді. Як ми бачимо, швидше за все, ООН не зможе зробити будь-яких дій проти Сирії. Блок НАТО також залишається в стороні. Тільки у США є можливість для дій. Я підтримую заклик Президента США до дії і вважаю, що мої колеги теж мають надати йому підтримку", - заявив Бейнер.

Свою підтримку планам військового удару по Сирії також висловив лідер республіканської більшості в палаті представників США Ерік Кентор. Лідер демократичної меншості в палаті представників конгресу Ненсі Пелосі заявила, що підтримає ініціативу Обами, при цьому підкресливши, що військовий удар повинен бути обмеженим по своєму масштабу.

Однак з початком військової операції Вашингтон може заочно зіткнутися з ще одним противником, крім Асада, - Москвою. Принаймні, такої думки дотримуються в Штатах. За словами голови Об'єднаного комітету начальників штабів (ОКНШ) Мартіна Демпсі, удар по Сирії може підштовхнути Росію до того, щоб збільшити військову допомогу Асаду.

У конгресі та сенаті Обама знайшов розуміння і підтримку, проте американське суспільство ставиться до можливості операції проти Сирії негативно. Згідно з підсумками опитування, більше половини громадян США (56%) виступають проти втручання в сирійський конфлікт, передає Reuters. За початок воєнних дій висловилися лише 19% американців, 25% не визначилися: вони не знають, яке рішення влади було б правильним.

В ООН до можливої операції також ставляться з насторогою. За словами генсека організації Пан Гі Муна, нанесення удару по Сирії буде законним тільки з санкції Ради безпеки ООН або у разі самооборони. При цьому політик зазначив: якщо інформація про застосування хімічної зброї в Сирії підтвердиться, Радбезу ООН потрібно подолати всі внутрішні розбіжності і почати необхідні дії.