ua en ru

Сім палестинців убито, десятки поранені на кордоні з Ізраїлем

Сім палестинців убито, десятки поранені на кордоні з Ізраїлем Фото: "Марш повернення" (feedimo_com twitter)

В Ізраїлі проходить "Марш повернення", вже вбито сім палестинців

Під час "Маршу повернення", якій проходить на кордоні з Ізраїлем, вже вбито 7 палестинців, приблизно 500 постраждали, 10 знаходяться у важкому стані. Про це повідомляє ізраїльське видання Haaretz.

Зокрема, повідомляється, що близько 20 000 палестинців згуртувалися на всій території сектора Газа у п'ятницю під час "Маршу повернення", серії масових акцій протесту вздовж кордону між Ізраїлем і Газою. Сім палестинців були вбиті і десятки поранені під час зіткнень з ізраїльськими солдатами в окремих інцидентах після того, як ряд протестувальників кинули каміння і запальні бомби в бік солдатів, що стоять уздовж огорожі.

Більшість постраждалих були поранені гумовими кулями або отруїлися сльозогінним газом. Значно менше число повстанців отримали вогнепальні поранення, - передає Міністерство охорони здоров'я в Газі.

У свою чергу військові стверджують, що солдати відкривають вогонь тільки по "головним подстрекателям". На даний момент, головними локаціями заворушень є Рафах і Хан-Юніс на півдні, ель-Бурейдж і місто Газу в центрі, Джабалія – в північній частині прибережного анклаву. Крім того, запеклі сутички з солдатами Цахалу відбулися в Хевроні і Рамаллі.

Як відомо, "Марш повернення" проходить у День землі, день, який палестинці у всьому світі відзначають з 1976 року, коли ізраїльські сили безпеки застрелили шестеро ізраїльських арабів, які протестували проти експропріації належать арабам земель на півночі Ізраїлю для будівництва єврейських громад. Близько 100 осіб були поранені, а сотні були заарештовані під час протесту 30 березня того ж року.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, 25 березня ізраїльська авіація завдала удару по сектору Газа у відповідь на прорив кордону палестинцями і руйнування прикордонного паркану.