ua en ru

З "секретної в'язниці" СБУ в Харкові звільнено всіх ув'язнених, - Amnesty International

З "секретної в'язниці" СБУ в Харкові звільнено всіх ув'язнених, - Amnesty International Фото: СБУ

У грудні 2016 з "секретної в'язниці" СБУ в Харкові були звільнені останні затримані

З "секретної в'язниці" Служби безпеки України (СБУ) в Харкові звільнено всіх ув'язнених. Про це йдеться у повідомленні прес-служби організації Amnesty International Україна.

Як зазначається, у липні 2016 року правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch випустили спільну доповідь "Тебе не існує", яка містила, зокрема, факти тривалого, а іноді й таємного тримання під вартою, як з боку української влади, так і з боку підтримуваних Росією сепаратистів.

"З моменту публікації доповіді, 18 осіб, яких було піддано насильницькому зникненню Службою безпеки України (СБУ), було звільнено з під таємного тримання під вартою харківським підрозділом СБУ. Останні троє з-поміж з цих затриманих були звільнені у грудні 2016 року та, наскільки нам відомо, харківський підрозділ СБУ більше не тримає осіб під вартою неофіційно", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим, зазначається, що наразі не можна стверджувати, що "секретні в'язниці" СБУ більше не існують.

"Оскільки українська влада не визнала ані сам факт затримань, ані звільнення, та не вдалася до жодних ефективних кроків задля притягнення до відповідальності за порушення, не можна стверджувати, що цій кричущій практиці остаточно покладено край", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що правозахисники закликали сторони конфлікту на Донбасі припинити незаконні затримання.