ua en ru

Сьогодні в ЄС вводяться нові правила соціального захисту.

У ЄС, з 1 травня, починають діяти нові правила координації соціального захисту громадян. Вони полегшать життя тим, чия робота пов'язана із закордонними поїздками - туристам, здобувачам роботи та пенсіонерам у їх пересуванні по країнах ЄС, передає Радіо Свобода.
У Єврокомісії кажуть, це - частина економічної стратегії Євросоюзу "Європа-2020", покликана удосконалювати вже реалізоване на єдиному європейському просторі право на вільне переміщення громадян і покращувати гарантії соціальних прав у країнах Європейського Союзу.
За громадянами країн ЄС на всій території Євросоюзу зберігаються права на зайнятість, пенсію і соціальні виплати. Нововведення полягає в поліпшенні практичної реалізації цих прав, спрощення та прискорення процедур в соціальних органах країн перебування громадян з інших держав ЄС.
"Протягом найближчих двох років буде створена електронна система, яка забезпечить обмін соціальною інформацією між країнами союзу", - заявила представник Єврокомісії Крістіна Аріго.
На практиці це означає, що, наприклад, ірландський безробітний, потрапивши до Франції, повинен звернутися до місцевих соціальних органів, де він зможе отримувати свою соціальну допомогу, призначену в Ірландії.