ua en ru

Сьогодні в Україні святкують Великдень

Сьогодні в Україні святкують Великдень Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Великдень цього року випадає на 19 квітня

У неділю, 19 квітня, в Україні православні відзначають одне з головних християнських свят - Великдень. У цьому році він не проходить традиційно через пандемію коронавірусу, проте церкви та люди пристосувалися до нових реалій. Як Україна святкує Великдень цього року - в матеріалі РБК-Україна.

Так, богослужіння Православної церкви України (ПЦУ), Української православної церкви (УПЦ МП), а також Української греко-католицької церкви (УГКЦ) можна було дивитися вдома онлайн.

Великоднє богослужіння ПЦУ:

Світле Воскресіння Христове наповнює наші серця радістю та надією. Ми йшли до зустрічі цього свята крізь непередбачувані випробування і обмеження та вперше багато вірян зустрічає його не у храмі, а у власних оселях. І все ж – зараз ми єдині у своїх прагненнях, ми зміцніли завдяки взаємній підтримці і жертовній допомозі ближнім, а наші душі відкриті назустріч Спасителеві. Проведімо ці години у спільній молитві, подякуймо Богові за цей рік у спільноті помісної Православної Церкви України. Світла і любові кожному із вас! #Церква_з_Тобою

Опубліковано Православна Церква України Субота, 18 квітня 2020 р.

Великоднє богослужіння УПЦ МП:

Великоднє богослужіння УКГЦ:

Благодатний вогонь в Україні

Благодатний вогонь - виноситься з Гробу Господнього на особливому богослужінні, що здійснюється щорічно в суботу, напередодні першого дня православної Пасхи, в храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі.

Цьогоріч Благодатний вогонь міг не потрапити на територію України.

Так, настоятель Православної церкви України митрополит Єпіфаній повідомив, що ПЦУ може не отримати благодатний вогонь з Єрусалиму на Великдень. Він пояснив, що складність полягає в жорстких карантинних обмеженнях, введених Ізраїлем через спалах коронавірусу.

При цьому в УПЦ МП заявили, що делегація церкви доставить благодатний вогонь, попри карантин. Зазначалося, що представники єпархій зможуть отримати його у Свято-Воскресенському храмі, а від роздачі вогню в аеропорту вирішили відмовитися.

Увечері 18 квітня у Свято-Воскресенському храмі почалася роздача благодатного вогню. При цьому в храм пускали лише по одному. Віряни також роздавали благодатний вогонь один одному на вулиці.

Заклики залишатися вдома

У МВС напередодні свята заявили, що якщо в богослужіннях на Великдень візьме участь хоча б 10% від торішньої кількості вірян (7,5 млн), в Україні може початися масштабний спалах епідемії.

Тому на час великодніх вихідних з 18-го до 21 квітня в регіонах були посилені обмеження для боротьби з поширенням коронавірусу.

Президент Володимир Зеленський закликав українців відзначати свята вдома. За словами глави держави, велике скупчення людей на Великдень призведе до появи хвилі захворюваності, коли буде інфіковано від 2 до 10% населення. Зеленський зазначив, що така статистика поставить медиків перед вибором, кого лікувати, як це сталося в Італії.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. був більш оптимістичний у своїх висловлюваннях. Глава уряду висловив упевненість, що Україна впорається з нинішніми труднощами.

"Пандемія залишила нас вдома, проте точно не позбавила свята Пасхи. Я вірю в те, що Україна подолає усі виклики, які стоять зараз перед нами", - сказав Шмигаль.

Вітання глав трьох найбільших церков України

Настоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній:

"Цього року ми зустрічаємо Христове Воскресіння у надзвичайних умовах. Кілька останніх тижнів спонукали кожного зрозуміти, що вся круговерть справ цього світу не має значення без віри. Тільки усвідомлення того, що Бог є, що є вічне життя, що страждання і сама смерть – тимчасові, надають нашому життю сенс і значення. Тож нехай у ваших душах сьогодні та завжди перебувають надія, віра і любов. Прославляймо у молитві Воскреслого Господа, сповіщаймо ближнім і далеким цю радісну і життєстверджувальну звістку про перемогу над гріхом, злом і смертю".

Настоятель Української Православної Церкви (Московського патріархату) митрополит Онуфрій:

"Сердечно поздоровляю всіх Вас, дорогі брати й сестри, з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння. Бажаю всім: здоров’я, спасіння і пасхальної радості, яку переживають ті, хто любить Христа й живе із Христом. Нехай Божественна благодать, яку подарував нам Воскреслий Христос, наповнює наші серця і дає нам силу жити на землі так, щоб ми були добрими свідками великої Тайни Світлого Христового Воскресіння. Таке життя є великим щастям для людини. В ім’я Святого Воскресіння любімо і прощаймо один одного, як і Воскреслий Христос возлюбив і простив нас. Амінь. Воістину Христос Воскрес!".

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав:

"Ми цьогоріч святкуємо Пасху по-особливому... Господь освячує нам наші домівки, наші серця і сідає з нами за великодній сніданок, бо наступне Його питання було до переляканих учнів: Чи маєте щось з'їсти? Він їхній страх перетворює на радість. Відчуття втрати – у досвід великого здобутку, досвід особистої присутності Христа, який через хрест, страждання і воскресіння переможно вийшов з гробу і прийшов до них додому... Вітаю усіх вас з цим великим святом. Вітаю з цим найбільшим християнським святом. Бажаю вам, щоби Воскреслий Христос пройшов крізь усі замкнені двері нашого розпачу, страху, переляку, непевності і засів з кожним з вас у ваших домівках за цим великоднім сніданком. Нехай Пасха в особливих обставинах буде моментом особливої зустрічі з нашим Воскреслим Спасителем. Щоб усі разом ми могли заспівати: Христос воскрес! Воістину воскрес!".