ua en ru

Сьогодні відбудуться матчі європейського плей-офф Чемпіонату світу

Вже сьогодні визначаться останні учасники чемпіонату світу з футболу 2014 року від Європи. Увечері відбудуться стикові поєдинки. І тепер футболісти вже точно влаштують справжню битву: відкладати вирішення завдань нікуди. Чемпіонат світу ризикує залишитися без участі Рібері, Ібрагімовича або Кріштіану Роналду. Також варто подивитися за тим, як відважні ісландці будуть йти до своєї мрії в Загребі.

Вже сьогодні визначаться останні учасники чемпіонату світу з футболу 2014 року від Європи. Увечері відбудуться стикові поєдинки. І тепер футболісти вже точно влаштують справжню битву: відкладати вирішення завдань нікуди. Чемпіонат світу ризикує залишитися без участі Рібері, Ібрагімовича або Кріштіану Роналду. Також варто подивитися за тим, як відважні ісландці будуть йти до своєї мрії в Загребі.

Ісландія - Хорватія (перший матч 0:0)

У першому стиковому матчі збірна Ісландії вистояла проти хорватів. Сіверяни грали за всю країну, яка налічує всього 300 000 чоловік! І тепер підопічні Ларса Лагербека постараються втілити свої мрії в реальність. У першій грі вони виконали головне завдання - не пропустили. А це означає, що в Загребі їх влаштує будь-яка результативна нічия.

Тим не менш, фаворитом цієї пари вважається збірна Хорватії. "Шашкові" в Рейк'явіку були дуже близькі до перемоги, неодноразово доходили до воріт суперника, але щоразу їм не щастило. Після побаченого наставник хорватів Ніко Ковач заявив, що його команда сильніша ісландців: "У мене залишилося враження, що наша команда краще. Вони грають у дуже простий футбол з численними вертикальними зміщеннями, що завжди ризиковано. Я впевнений, що ми будемо знову домінувати, і завоюємо путівку на чемпіонат світу".

Дійсно, "шашкові" перевершували суперника. Але чи не занадто рано Ніко Ковач став відправляти свою команду на чемпіонат світу? Не варто забувати, що і у команди Ісландії були можливості для того, щоб забити. До того ж, господарі весь другий тайм провели в меншості, що також позначилося на грі остров'ян. А враховуючи, що 1 гостьовий гол в цій грі буде вважатися за 2, не варто заздалегідь списувати з рахунків збірну Ісландії.

Півзахисник сіверян Арон Гуннарссон вважає, що у його команди сьогодні буде ще один козир: "Всі ми зосереджені на майбутній грі. Але ми знаємо, що хорвати будуть перебувати під вантажем відповідальності. Ми звернули увагу, що місцева преса незадоволена своєю командою, результат матчу в Рейк'явіку їх явно не влаштував. І на хорватів буде надаватися більший тиск, ніж на нас. Ми нічого не боїмося. І ми маємо намір втілити наші мрії в життя, пробитися на чемпіонат світу".

Зазначимо, що у свій останній приїзд в Загреб ісландці зазнали нищівної поразки. Так, хорвати в 2005 році під час відбіркового матчу чемпіонату світу перемогли з рахунком 4:0, а Ніко Ковач оформив дубль. Але з тих пір збірна Ісландії помітно додала, у тому числі в грі в гостях. Так, по ходу поточного відбіркового турніру остров'яни зазнали лише одне гостьову поразку. Сталося це ще у 2-му турі, коли ісландці поступилися Кіпру з рахунком 0:1. Тому дружина Лагербека зовсім не збирається здаватися на милість переможцю.

Румунія - Греція (перший матч 1:3)

Анонсуючи перший поєдинок збірних Греції та Румунії, ми назвали його потенційно нудним стикових матчем в історії. Однак суперники повністю спростувало скептичні прогнози, видавши один з найвеселіших матчів дня. Мало хто очікував, що збірні на двох заб'ють 4 м'ячі!

Перша зустріч завершилася впевненою перемогою господарів. Елліни гарантували собі перевагу у 2 м'ячі, хоча воно було б ще більш солідним, якщо б господарям вдалося зберегти свої ворота в недоторканності. А так румунам вистачить перемоги з рахунком 2:0.

Тим не менш, явні фаворити цієї пари - греки. Важко уявити, щоб підопічні Фернандо Сантуша розгубили такий гандикап. Не варто забувати і про те, що за весь груповий турнір греки пропустили всього 4 м'ячі! І це притому, що їх суперниками були боснійці, яких більше м'ячів забили лише англійці, голландці та німці! Загалом, традиційна і добре знайома ешелонована оборона збірної Греції повинна стати смертельною зброєю. Мабуть, збірна Румунії в цій битві приречена.

Звичайно, за господарів можуть зіграти шапкозакидацькі настрої греків, але Фернандо Сантуш не дає своїм підопічним забутися: "Хоч ми поки і попереду, але нам потрібно бути гранично зібраними: ще нічого не вирішено. Можна сказати, що закінчився перший тайм матчу, але нам потрібно битися і в другому. Ми повинні зіграти так само, як і в першій зустрічі, щоб не розгубити перевагу, здобуту в Афінах. Наше завдання - зберегти ворота в недоторканності. Якщо ми пропустимо швидкий гол, то можуть початися проблеми".

Що стосується румунів, то вони прекрасно розуміють всю складність своєї ситуації. Так, тренер команди Віктор Пицурка заявив, що "вихід на чемпіонат світу буде величезним досягненням для всього румунського футболу і його самого". Крім того, наставник збірної зауважив, що в разі поразки "він піде в монастир на кілька місяців".

Швеція - Португалія (перший матч 0:1)

Матч Португалія - Швеція представлявся в якості головної страви стикового раунду. Але перша гра суперників дещо розчарувала. Справжньої битви не вийшло. Обидві збірні провели матч досить блякло. У тіні були і лідери команд. Златан Ібрагімович так і не нагадав про себе, а Кріштіану Роналду лише в самій кінцівці забив переможний м'яч. Перший раунд протистояння двох великих футболістів завершився на користь португальця. Тим не менш, шведи зберігають реальні шанси на путівку на чемпіонат світу.

У місцевих ЗМІ підкреслюється, що футболісти в Стокгольмі зіграють більш агресивно в атаці. Справді, в першій зустрічі шведи вкрай рідко добиралися до чужих воріт, хоч у стартовому складі було два номінальних форварди - Ібрагімович і Юханссон. Тепер наставнику шведської збірної Еріку Хамрену необхідно знайти правильний баланс, щоб не занадто оголити тили, але і забити, як мінімум, 1 м'яч у ворота суперника. Відомо, що на тренуваннях шведи відпрацьовують 11-метрові удари.

Природно, що в такий час всі вболівальники шведської збірної сподіваються на Ібрагімовича. Сам Златан прекрасно усвідомлює, що саме він може стати вирішальним фактором у цьому поєдинку. До того ж, прийдешній чемпіонат світу - один з останніх шансів для форварда ПСЖ зіграти на турнірі. Ібрагімович вважає, що його команді під силу здолати Португалію: "Ми вже добре знайомі зі стилем гри португальців. З підтримкою наших уболівальників ми досягнемо успіху".

Певні надії шведські фанати і гравці пов'язують з...Ховардом Уеббом. Так, вони розраховують, що англійський рефері дозволить шведам грати жорстко. Про це говорив півзахисник "Сандерленда" Себастьян Ларссен: "Не думаю, що Кріштіану Роналду вдасться так легко заробляти штрафні, як в першій зустрічі. Уебб дозволяє грати в більш жорсткий футбол, що буде для нас плюсом".

Тим часом у Португалії налаштовані досить оптимістично. Тим не менше, певні занепокоєння у португальців теж є. Зокрема, вболівальники побоюються суворої шведської погоди: у день матчу температура опуститься до нуля градусів. Теплолюбним португальцям доведеться боротися не тільки з суперником, але і з незвичними кліматичними умовами і замерзлим полем.