ua en ru

SEC відмовилася від намірів звинуватити агентство Moody's у шахрайстві

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) відмовилася від намірів звинуватити агентство Moody's Investors Services у шахрайстві. Відповідно до заяв регулятора, у нього немає повноважень висувати звинувачення щодо європейського філії агентства, передає РБК з посиланням на Associated Press.
У той же час SEC винесло попередження всім великим агентствам, які присвоюють кредитні рейтинги, що вони можуть бути притягнуті до відповідальності у суді, якщо введуть в оману інвесторів шляхом хибного присвоєння того чи іншого рейтингу.
Згідно із законом, який набув чинності в липні 2010 р., вплив трьох найбільших рейтингових агентств Moody's, Standard & Poor's і Fitch Ratings було зменшено, а SEC отримала право розслідувати обставини присвоєння ними рейтингів, якщо помилки в цьому процесі призвели до серйозних наслідків на території США.
У 2007 р. європейський філія Moody's через збій у комп'ютері присвоїв ряду облігацій рейтинги, які знижували ризики від операцій з ними. Переглядати ці рейтинги компанія тоді не стала - в тому числі й тому, що не бажала псувати свою репутацію. Однак у той час закон, що дозволяв SEC проводити розслідування, ще не діяв, і тому керівництво регулятора визнало, що звинуватити Moody's у шахрайстві немає змоги.