ua en ru

РЄ не демонструє активну політику щодо звільнення українських політв'язнів, - постпред

РЄ не демонструє активну політику щодо звільнення українських політв'язнів, - постпред Фото: Дмитро Кулеба (РБК-Україна/Віталій Носач)

У вирішенні питання звільнення політв'язнів СЕ покладається на переговори в Нормандському форматі

Рада Європи не демонструє активну політику в питанні звільнення українських політв'язнів. Про це повідомив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, передає кореспондент РБК-Україна.

"На міжурядовому рівні у нас підтримка Радою Європи реформ в Україні та залучення можливостей Ради Європи до звільнення наших політв'язнів з Росії, особливо з фокусом по всім кримським справах у зв'язку з тим, що Рада Європи є міжнародною правозахисною організацією. Тому ми будемо фокусуватися на цих питаннях. Але змушені констатувати, що по всіх інших справах ми не бачимо проактивної позиції Ради Європи. Тобто не можуть вони грати в цій ситуації провідну роль", - повідомив Кулеба.

За його словами, у вирішенні питання звільнення українських політв'язнів Рада Європи покладається на переговори в Нормандському форматі.

"Покладаються більше на домовленості, які досягаються на міждержавному рівні, у двосторонніх відносинах за участю лідерів Нормандського формату і т. д. Тому зараз я повернуся до Страсбурга і буду знову педалювати цю тему, вимагаючи більш активної ролі у захисті прав та інтересів українських громадян, які незаконно утримують в РФ", - додав посол.

Постпред нагадав, що генсек Ради Європи звернувся до президента РФ Володимира Путіна з вимогою звільнити українського політв'язня Кремля Олега Сенцова.

"З питання політичних в'язнів був дуже позитивний момент - це факт звернення генерального секретаря Ради Європи Янгланда Турбйорна до президента Росії Володимира Путіна з проханням помилувати Олега Сенцова. Ми вдячні генсеку за те, що він це зробив", - додав він.

Нагадаємо, 21 серпня комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович написала листа глав міністерств закордонних справ України і Росії Павлу Клімкіну та Сергію Лаврову з питання політв'язнів