ua en ru

СДПК Киргизії висунула прем'єра Алмазбека Атамбаєва кандидатом в Президенти країни

Прем'єр-міністра Киргизії Алмазбека Атамбаєва Соціал-демократична партія (СДПК), лідером якої він є, висунула кандидатом в Президенти країни. Одноголосне рішення про це прийняли делегати чергового з'їзду партії, які зібралися в неділю в Бішкеку зі всіх регіонів республіки, передає "Сіньхуа".

Сам Атамбаєв після з'їзду, відповідаючи на питання журналістів, заявив, що складе з себе повноваження прем'єр-міністра на час президентської гонки, тобто з 25 вересня 2011 р. і до визначення результатів виборів. Новий закон "Про вибори Президента і депутатів Жогорку Кенеша", прийнятий в Киргизстані буквально два місяці тому, дозволяє йому зробити такий крок.

"У разі свого обрання Президентом республіки я ще попрацюю прем'єр-міністром до інавгурації, оскільки повинен до кінця довести свої справи на посаді глави кабінету міністрів", - заявив Атамбаєв.

За останніми даними, в Центрвиборчком Киргизії надійшли заяви від 57 кандидатів на посаду голови киргизької держави. Висунення кандидатур закінчується сьогодні, 15 серпня 2011 р., після чого почнеться процес реєстрації претендентів Центральною виборчою комісією. Агітаційна кампанія розпочнеться 25 вересня, самі вибори призначені на 30 жовтня 2011 р.

На думку більшості експертів, прем'єр-міністр Атамбаєв є одним з головних фаворитів президентської гонки.