ua en ru

Рахункова палата: В Україні збільшення акцизу в 2008-2009 рр. призвело до зменшення виробництва алкогольної продукції на 6,1%

В Україні збільшення ставок акцизного збору протягом 2008-2009 рр. призвело до зменшення загальних обсягів виробництва алкогольної продукції на 6,1 %, повідомляє прес-служба Рахункової палати України.
Крім того, внаслідок збільшення ставок акцизного збору зменшилося виробництво слабоалкогольних лікерогорілчаних виробів, кріплених виноградних вин, коньяку, а випуск горілки, незважаючи на значне підвищення ставок на спирт, зріс.
"Зміна ставок збору протягом останніх трьох років відбувалася хаотично, без належного обґрунтування їхньої ефективності та з порушенням термінів прийняття", - йдеться в повідомленні прес-служби.
Згідно з висновками фахівців Рахункової палати, Мінагрополітики самоусунулося від вироблення державної стратегії у плануванні виробництва, обігу алкогольних напоїв, не бере участі у розробленні та реалізації податкової політики в лікерогорілчаній і виноробній промисловості, у тому числі плануванні акцизного збору на алкогольні напої. У результаті лише 70% державних підприємств галузі звітують за фінансовими показниками.
Крім того, Мінфін не затвердив єдиної методики розрахунку планових показників надходжень акцизного збору як нормативно-правового документа, узгодженого належним чином. Затверджені планові показники не передбачають поділу на підакцизні товарні групи, у тому числі групи алкогольних напоїв, що не дає можливості здійснювати достовірні розрахунки прогнозних призначень, аналізувати їхнє виконання щодо справляння акцизного збору на алкогольну продукцію.