ua en ru

Рахункова палата вимагає від МОН звітності щодо внесків до міжнародних організацій

Рахункова палата вимагає від МОН звітності щодо внесків до міжнародних організацій Фото: Рахункова палата (5 канал)

Міністерство сплачує членські внески до міжнародних організацій, але не контролює надходження від співпраці

Рахункова палата вимагає від Міністерства освіти та науки України змінити підходи до використання коштів держбюджету на міжнародне науково-технічне співробітництво за участю українських науковців. Про повідомляє Управління інформаційної політики контрольного органу.

За даними Рахункової палати, фінансові зобов’язання України - сплата внесків до бюджетів міжнародних організацій на 2017-2018 роки - становлять понад 495 млн гривень. Але зараз виконуються лише фінансові зобов’язання, а держава не отримує від такої співпраці належної економічно-соціальної вигоди.

У повідомленні відзначається, що Міністерство освіти і науки в рамках двостороннього співробітництва впродовж 2017 року та першого півріччя 2018 року реалізовувало 158 міжнародних науково-технічних проектів. Загальна їх сума -17,8 млн гривень. У 2017 році був завершений 21 проект. Однак експертиза звітів виконаних робіт не внесена до пріоритетів роботи МОН. Зокрема, з 2015 року така експертиза не замовлялася. І через це втрачено міністерством внутрішній контроль за отриманням результатів завершених робіт вартістю 3,2 млн грн.

"Крім того, у МОН немає інформації про впровадження закінчених міжнародних проектів, їх вплив на економіку і суспільство, отримані державою вигоди від їх реалізації. Системний моніторинг результатів двостороннього міжнародного науково-технічного співробітництва закладів вищої освіти і наукових установ МОН не проводиться. Надана закладами вищої освіти звітність не узагальнюється", - наголосили у Рахунковій палаті.

Нагадаємо, раніше Рахункова палата виявила порушення у використанні коштів на "Євробачення-2017".

Також Рахункова палата України виявила порушення законодавства у Міністерстві оборони на суму 600 млн гривень.