ua en ru

Державна програма стандартизації агропродукції на 2006-2010 рр. не виконана, - Рахункова палата

Рахунковою палатою проведено аудит ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на наукові розробки у сфері стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, на державний нагляд за додержанням стандартів та гармонізацію національних стандартів з міжнародними та європейськими. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Результати аудиту засвідчили, що забезпечення національними стандартами, приведеними до міжнародних вимог, не відповідає реальним потребам держави у зазначеній сфері. Cтворена нормативно-правова база, яка регулює здійснення наукових розробок у сфері стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, суперечлива і потребує врегулювання. Окремі її норми не узгоджені між собою.

Державна програма стандартизації на 2006-2010 роки не виконана. Кількість національних стандартів, гармонізованих з міжнародними та європейськими і опрацьованих згідно з Програмою перегляду чинних в Україні міждержавних стандартів (ГОСТ), становить менше 50 відсотків.

Рахункова палата зазначає, що через неналежні рішення та організаційні прорахунки у 2009-2010 роках та І півріччі 2011 року Мінагрополітики, Мінекономіки та Держспоживстандартом не забезпечено ефективного управління коштами державного бюджету, виділеними на цю мету. Наприкінці 2010 року лише Мінагрополітики повернуло до держбюджету як невикористані всі кошти, передбачені на наукові розробки у цій сфері.

Водночас у 2009-2010 роках Мінекономіки спрямовувало бюджетні кошти на фінансування розробки стандартів, які не мали пріоритетного значення.

Такий підхід послаблює конкурентоспроможність підприємств на аграрному ринку, зазначила колегія Рахункової палати.