ua en ru

Рахункова палата: Кошти на компенсацію за пільговий проїзд в Одесі у 2010 р. та І півріччі 2011 р. використані неефективно

Діяльність виконавчих органів Одеської міської ради у 2010 році та І півріччі 2011 року щодо використання коштів державного бюджету (субвенції), виділених бюджету Одеси на компенсацію за пільговий проїзд окремим категоріям громадян, за висновком колегії Рахункової палати, була нескоординованою та незадовільною. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати. Проведений з цього питання аудит показав, що якість транспортних послуг у місті погіршується, і це, в свою чергу, призводить до невиконання передбачених законодавчими актами завдань із реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення з надання громадянам пільг з безкоштовного проїзду.

Колегією було виокремлено причини, які стали на заваді забезпечення права окремих категорій громадян на пільговий проїзд. Зокрема, це невпорядкованість самої нормативно-правової бази у цій сфері, оскільки на даний час чітко не визначене питання щодо фінансування двох пільгових категорій громадян - "пенсіонери за віком" та "посадові і службові особи органів і установ виконання покарань". Не врегульоване і питання запровадження адресного надання пільг та їх фінансування.

Потреба бюджету Одеси у коштах зазначеної субвенції задовольняється на низькому рівні: у 2010 році - на 41,6%, у 2011 році - на 37,9%. Як наслідок, утворився значний дефіцит міського бюджету в коштах субвенції на 2010 та 2011 роки. Водночас в умовах нестачі коштів субвенції розподіл фінансового ресурсу здійснювався Одеською облдержадміністрацією між адміністративно-територіальними одиницями непропорційно, фактично у ручному режимі.