ua en ru

Рахункова палата прогнозує зменшення соціальних видатків у 2019 році

Рахункова палата прогнозує зменшення соціальних видатків у 2019 році Фото: Рахункова палата (witter.com/nab_ukr)

У рік виборів можливості для збільшення соціальних видатків будуть обмеженими

Рахункова палата за результатами експертизи проекту державного бюджету на 2019 рік затвердила і направила Верховній раді висновки та пропозиції. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на управління інформаційної політики Рахункової палати.

Як зазначається у висновках, необхідність повернення наступного року значних боргів зменшить можливості бюджету для здійснення соціально-економічних видатків.

"Більше 40% доходів державного бюджету належить сплатити на погашення й обслуговування державного боргу, що зменшує можливості бюджету для здійснення соціально-економічних видатків. А отже зменшуються можливості для підвищення пенсій, зарплат та соціальних виплат, а також для будівництва доріг, нових шкіл, лікарень, дитсадків і загалом розвитку інфраструктури", - наголосив голова палати Валерій Пацкан.

Крім того, додав Пацкан, в умовах очікуваного підвищення тарифів на газ, доповнення переліків категорій населення та витрат, на які надаються пільги та житлові субсидії, у проекті бюджету передбачено зменшення в 2019 році, порівняно з поточним, обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення цих видатків на 15,9 млрд грн, або 21,2%.

Нагадаємо, одразу після передачі проекту бюджету до парламенту Рахункова палата розпочала експертизу проекту державного бюджету на 2019 рік.

Відзначимо, вперше за останні кілька років у проекті держбюджету-2019 передбачено зниження витрат на субвенцію місцевим бюджетам для виплати житлових субсидій. Уряд пропонує "урізати" цю статтю витрат майже на 16 млрд гривень у порівнянні з нинішнім роком - до 55,05 млрд гривень.

Як писало РБК-Україна, заплановане підвищення тарифів на газ для населення може призвести до збільшення суми, закладеної урядом на субсидії в проекті держбюджету-2019.