ua en ru

Витрати на субсидії в 2019 році можуть збільшити через зростання тарифів на газ, - експерт

Витрати на субсидії в 2019 році можуть збільшити через зростання тарифів на газ, - експерт Фото: колаж (РБК-Україна)

Уряд урізав витрати на субсидії в проекті держбюджету-2019, однак ці цифри можуть переглянути

Заплановане підвищення тарифів на газ для населення може призвести до збільшення суми, закладеної урядом на субсидії в проекті держбюджету-2019. Про це сказала заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко, йдеться в матеріалі РБК-Україна "Казна від Гройсмана: який держбюджет на 2019 рік Кабмін запропонував парламенту".

"За субсидіями сума може переглядатися, враховуючи, що планується підвищення вартості газу для населення", - зазначила Марія Репко.

Завершення роботи над проектом держбюджету та внесення документа в Раду практично збіглося з візитом місії МВФ в Україну, звернула увагу експерт ЦЕС. "Напевно, цей бюджет верстався з оглядкою на те, що скаже Фонд. Фонд, звичайно ж, говорить: "Живіть за коштами, урізайте витрати, обмежуйте бюджетний дефіцит". Подивимося, чи вдасться Мінфіну захистити дохідну базу. Ми бачили ситуації, коли між першим і другим читанням депутати перекроювали доходи. Але це хибна практика", - говорить Репко.

Нагадаємо, вперше за останні кілька років у проекті держбюджету-2019 передбачено зниження витрат на субвенцію місцевим бюджетам для виплати житлових субсидій. Уряд пропонує "урізати" цю статтю витрат майже на 16 млрд гривень у порівнянні з нинішнім роком - до 55,05 млрд гривень.

Зазначимо, 18 вересня голова правління НАК "Нафтогаз Україна" Андрій Коболєв повідомив про те, що між урядом України Міжнародним валютним фондом досягнута принципова домовленість про підвищенні тарифів на газ для населення до рівня імпортних цін до 2020 року.