ua en ru

Рахункова палата розпочала експертизу проекту держбюджету-2019

Рахункова палата розпочала експертизу проекту держбюджету-2019 Фото: колаж (РБК-Україна)

У Рахунковій палаті сподіваються на те, що їхні рекомендації будуть враховані

Рахункова палата вже розпочала експертизу проекту державного бюджету на 2019 рік. Про заявив голова палати Валерій Пацкан під час виступу на засіданні комітету Верховної ради з питань бюджету, повідомляє управління інформаційної політики контролюючого органу.

"Ми будемо надавати свої рекомендації до проекту держбюджету. Минулого року було враховано 50% рекомендацій Рахункової палати, сподіваюсь, цього року будуть враховані всі 100%”, - сказав Пацкан.

Рік тому, відзначив Пацкан, за результатами експертизи проекту держбюджету на 2018 рік Рахункова палата зазначала, зокрема про: можливість передбачити більший обсяг надходжень податку на прибуток підприємств; значні ризики ненадходження акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів в прогнозованому обсязі; ризик ненадходження прогнозованих обсягів коштів від приватизації державного майна.

Голова Рахункової палати зазначив, що проект головного кошторису країни на 2019 рік подано. Однак, як і у попередніх роках, у пояснювальній записці до проекту, наводиться лише перелік окремих чинників, що впливатимуть на обсяги доходів платежів і враховані в їх розрахунках. При цьому детальні розрахунки прогнозних надходжень, навіть основних бюджетоутворюючих податків, - відсутні.

Раніше повідомлялося, що 14 вересня Кабінет міністрів України схвалив проект державного бюджету на 2019 рік, в якому закладено зростання доходів порівняно з 2018 роком на 9,0% до 1 трлн 8 млрд грн. Водночас видатки становитимуть 1 трлн 94 млрд гривень, що на 10% більше, ніж у 2018 році.