ua en ru

Рахункова палата визнала діяльність Мінпромполітики в авіасфері протягом останніх трьох років неефективною

Результати проведеного Рахунковою палатою України аудиту засвідчили, що діяльність Міністерства промислової політики України у сфері розвитку авіаційної промисловості протягом останніх трьох років була непослідовною та недостатньо ефективною. Мета Державної комплексної програми розвитку авіаційної промисловості України до 2010 року досягнута не була, повідомляє прес-служба Рахункової палати.
У 2008-2009 роках обсяги фінансування авіапрому суттєво збільшилися і становили близько 727,5 млн. грн., або 80% від передбачених законами про держбюджет. Проте фінансування відбувалося безсистемно, а запровадження у 2009 році нових бюджетних програм здійснювалося Кабінетом міністрів України без урахування пропозицій Мінпромполітики.
Водночас попри усі складнощі і недоліки, що виникли та були допущені, галузь почала розправляти крила. Зокрема, у 2008-2009 роках два авіаційні заводи випустили 9 літаків, з них Харківське державне авіаційне виробниче підприємство добудувало та передало іноземним замовникам 3 літаки за раніше укладеними контрактами (у 2006-2007 роках підприємство не виготовило жодного літака).

Починаючи з 2010 року, стан фінансування галузі суттєво погіршився. У 2010 році, незважаючи на існуючу нагальну потребу, кошти державного бюджету на авіаційну промисловість взагалі не виділялися. В цей період на двох серійних заводах було випущено лише по одному літаку. На 2011 рік кошти на розвиток авіаційної промисловості у Державному бюджеті України взагалі не передбачені.

Аудитори Рахункової палати відзначили, що нормативно-правова база, яка мала б забезпечувати сталий розвиток українського авіапрому, є недосконалою і недостатньою. У 2011 році термін дії Державної програми закінчився. Проте розроблений Мінпромполітики на початку 2010 року проект Державної цільової комплексної науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості України на період до 2020 року Кабміном досі не затверджений, що негативно впливає на стан справ у авіаційній промисловості.